Banca Nationala a Romaniei (BNR) a trecut pe profit anul trecut, cu un rezultat de 458,46 milioane lei (137,39 milioane euro), dupa mai multi ani de pierderi, pe fondul cresterii veniturilor cu 48% si a reducerii cheltuielilor operationale cu 17%, a anuntat banca centrala, citata de NewsIn.
Totodata, activele bancii centrale au sporit cu 10,6%, la 103,8 miliarde lei (28,75 miliarde euro), dupa ce in 2006 activele BNR se cifrau la 93,85 miliarde lei (27,77 miliarde euro).

Banca a anuntat ca va repartiza in intregime profitul obtinut pentru acoperirea pierderilor din anii anteriori, care insumeaza circa 6,62 miliarde lei. In 2006, BNR a afisat o pierdere neta de 4,33 miliarde lei.

"In concluzie, in anul 2007, actionand in interes public, in scopul combaterii inflatiei si consolidarii pozitiei valutare a statului, Banca Nationala a Romaniei a inregistrat profit, pe fondul realizarii unor cheltuieli semnificative cu dobanzile platite in cadrul operatiunilor de politica monetara, acestea reprezentand, in esenta, costul dezinflatiei – o conditie fundamentala pentru adoptarea monedei euro", arata BNR.

Soldul pozitiv inregistrat anul trecut s-a bazat pe un nivel al veniturilor de 1,32 miliarde lei, cu 48% peste nivelul incasarilor din 2006, si pe o reducere a cheltuielilor operationale cu 17%, pana la 547,59 milioane lei.

Banca centrala a anuntat ca a obtinut anul trecut un profit operational de 1,37 miliarde lei, fata de pierderea operationala a anului anterior, de 490,7 milioane lei. Rezultatul pozitiv a venit in urma cresterii volumului rezervelor valutare si a "majorarii randamentului rezultat din administrarea rezervelor internationale, in conditiile unui management performant al acestora".

BNR mentioneaza ca, in 2007, raportul dintre cheltuielile proprii de functionare si veniturile totale a continuat sa scada si a ajuns la 6,48%, de la 8,93% cat era in 2006.

La sfarsitul anului trecut, BNR a ajuns in pozitia de debitor net al sistemului bancar, lichiditatea neta a sistemului fiind de 4,03 miliarde lei. Astfel, surplusul structural de lichiditate a impus interventia BNR prin absorbtia lichiditatii excedentare, pentru a evita presiunile inflationiste.

Situatiile financiare ale BNR au fost aprobate de consiliul de administratie in 16 mai si au fost auditate de Deloitte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri