Depozitele in lei si valuta ale populatiei si firmelor din Romania si-au accelerat avansul anual la 40,1% in iunie, de la 39,8% in mai, pe fondul cresterii valorii depozitelor in lei intr-un ritm dublu fata de cel al economiilor in valuta, arata datele publicate miercuri de BNR.
Fata de mai, depozitele populatiei si firmelor au crescut in iunie cu 2,5%, pana la 140,725 miliarde lei (38,6 miliarde euro), in conditiile in care depozitele in valuta au crescut cu 1,5%, iar cele in lei s-au majorat cu 3%.

Cea mai spectaculoasa evolutie a fost inregistrata de depozitele in lei ale populatiei, care au crescut in iunie cu 3,2% fata de luna precendenta (si au avansat cu 38,8% fata de iunie 2007), pana la 49,66 miliarde lei (13,6 miliarde euro).

Depozitele in lei ale firmelor au crescut si ele in iunie, dar intr-un ritm usor mai lent - cu 2,7% fata de mai, pana la 43,08 miliarde lei (11,8 miliarde euro). Comparativ cu iunie 2007, cresterea pe acest segment de economisire a fost de 25,3%.

Depunerile in valuta ale firmelor au crescut in iunie cu 1,6% fata de luna precedenta, pana la 19,7 miliarde lei (5,4 miliarde euro), si cu 53,1% comparativ cu iunie 2007, dupa ce scazusera cu 6% in mai.

Tot pe partea de economisire in valuta, depozitele populatiei au crescut in iunie cu 1,5% fata de mai, pana la 28,27 miliarde lei (7,75 miliarde euro). Fata de aceeasi luna a anului trecut, cresterea pe acest segment a fost de 62,4%.

In total, populatia din Romania avea, la sfarsitul lui iunie, depozite in banci, in lei si in valuta, in valoare de 77,9 miliarde lei (21,4 miliarde euro), in timp ce firmele tineau in depozite bancare 62,8 miliarde lei (17,2 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri