Leul s-a depreciat pe parcursul primei sedinte a saptamanii pana la valori de aproape 3,57 lei/euro, in ton cu monedele din regiune, in urma conflictului din Georgia, care a diminuat apetitul pentru risc al majoritatii investitorilor din zona, sustin dealerii.
"A fost o zi agitata si s-a inregistrat o volatilitate semnificativa a leului, in principal in urma contextului regional, care a intrat de vineri pe un trend de depreciere a monedelor emergente. Este o aversiune fata de risc a investitorilor pe fondul conflictului din Georgia", a declarat analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, citat de NewsIn.

Moneda nationala s-a depreciat semnificativ in deschiderea sedintei, de la putin peste 3,52 lei/euro la aproximativ 3,58 lei/euro in jurul orei 10:25, pentru ca apoi sa recastige putin din terenul pierdut. Dupa o apreciere de pana la 3,55 lei/euro, leul a stagnat la acest nivel pana la ora 12:50, cand moneda nationala a reintrat pe o tendinta de depreciere. Astfel, in jurul orei 17:00, bancile cumparau un euro cu 3,5695 lei si il vindeau cu 3,5740 lei.

Totusi, valul deprecierilor ce a cuprins pietele emergente a afectat mai puternic leul, care a pierdut mai mult decat alte monede. Astfel, zlotul, care a pierdut teren pana la cotatii de peste 3,28 unitati/euro in debutul sedintei, a inceput sa se aprecieze mai apoi pana in apropiere de 3,26 zloti/euro. Dupa ora 12:20, zlotul a urmat o tendinta de depreciere, pana la 3,273 unitati/euro.

Forintul a recastigat, de asemenea, terenul pierdut dimineata, pana la 235,7 unitati/euro, insa s-a depreciat de asemenea dupa ora 11:40. La ora 17:00, euro era cotat la 236,96 forinti/euro.

"Datele despre inflatie si deficit comercial nu au influentat semnificativ evolutia monedei nationale. Deprecierea monedelor emergente a inceput inca de vineri, inainte sa fie publicate aceste date", a mai spus Georgiana Constantinescu.

Cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost de 3,5644 lei/euro, ceea ce arata o depreciere cu peste sase bani (1,84%) fata de cursul afisat vineri de banca centrala. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat luni de BNR arata o depreciere a leului cu peste 5 bani (2,33%), pana la 2,3696 lei/dolar, de la 2,3156 lei/dolar, cat era vineri.

Pe pietele internationale, moneda americana a oscilat in prima parte a zilei in jurul nivelului de 1,498 dolari/euro, iar dupa ora 10:00, ora Romaniei, s-a depreciat brusc, pana la 1,508 dolari/euro. Dupa ora 12:00, dolarul a recastigat terenul pierdut pana la 1,497dolari/euro, in apropiere de maximul ultimelor sase luni, de 1,4908 dolari/euro, atins in primele tranzactii ale zilei pe platforma EBS, potrivit Reuters. In jurul orei 17:00, ora Romaniei, euro era cotat la 1,5005 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 13,08% pe an, semnificativ peste cel de 12,48% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 13,58% pe an, de la 12,98% pe an, cat era vineri.

Dobanzile interbancare de tip overnight au urcat la un nivel ridicat, de peste 13% pe an, mult peste cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.

Banca centrala nu a atras, luni, bani in depozite la o saptamana, la care plateste o dobanda anuala de 10,25%, tocmai din cauza dobanzilor mari din piata monetara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri