Peter Demmer, seful companiei VB Leasing Romania, care a acordat finantari de 90 milioane euro si a finalizat aproape 5.000 de contracte noi in prima jumatate a acestui an, spune ca deprecierea leului va duce la cresterea costurilor la utilizatorul final.
“Profitul companiei nu va suferi modificari majore din cauza deprecierii leului. Este normal faptul ca odata cu problemele financiare la nivel international, costurile de refinantare au inceput deja sa creasca, iar aceste modificari vor avea ca efect, din pacate, si cresterea costurilor la utilizatorul final”, a declarat, pentru Wall-Street, directorul general al companiei, Peter Demmer.

In opinia lui Demmer, evolutia leu-euro nu este una grava, cel putin pana in acest moment, explicand ca economia romaneasca a mai reusit sa treaca o data peste o asemenea etapa si o va face din nou datorita potentialului ridicat al pietei, care nu este epuizat. “Suntem convinsi ca pe termen mediu si lung situatia se va remedia, moneda nationala urmand a creste din nou, iar Romania va trece mai bine ca alte tari peste criza financiara mondiala”, spune Demmer.

In primul semestru din acest an, VB Leasing a finalizat aproape 5.000 de contracte noi, iar pana la finalul anului estimeaza ca va depasi 11.000.

“In urma cu cateva luni, probabil ca nimeni nu se astepta sa intampinam o criza financiara la nivel mondial, care se rasfrange, pastrand proportiile, si asupra pietei din Romania. Trebuie insa ca institutiile abilitate sa faca eforturi sustinute, astfel incat Romania sa resimta cat mai putin evenimentele care au loc in aceasta perioada pe plan mondial”, enunta Demmer.

Totodata, avand in vedere faptul ca economia romaneasca nu se situeaza printre cele mai puternice din lume, oscilatii ale cursului valutar pot aparea la anumite intervale de timp, spune Demmer. “Acestea se pot datora inclusiv lipsei de investitii dintr-o anumita perioada si costurilor ridicate ale refinantarii”, mai declara managerul VB Leasing.

Aceasta crestere a ratelor se va regasi, crede Demmer, la toate institutiile financiare, acestea fiind nevoite sa creasca rata dobanzii si, eventual, alte costuri. “Produsele oferite de noi au la baza moneda EURO, acesta fiind si motivul pentru care compania nu este direct afectata de cresterea ratelor. Indirect insa, aceasta crestere poate duce la un volum mai mic al contractelor incheiate pentru ca, pana la urma, clientul final este cel care resimte costul final al bunului utilizat”, explica acesta.

In ce priveste structura portofoliului VB Leasing, peste doua treimi (69%) din vanzarile companiei au provenit din finantarea achizitiilor de autoturisme si autoutilitare, 26% au fost destinate achizitiilor de camioane, remorci si utilaje de constructii, iar restul de 5% au fost utilizate pentru diverse echipamente.

“Totodata, in cazul in care deprecierea leului va continua, este posibila aparitia problemelor de lichidati pentru anumiti clienti. Pentru ca ne dorim parteneriate pe termen lung, incercam alaturi de clientii nostri sa preintampinam aceste probleme si sa gasim in solutii care sa duca la inlaturarea lor”, mai spune Demmer.

Seful VB Leasing spune ca trebuie evidentiat faptul ca in primul rand depinde, ca institutie de finantare, de ritmul de crestere al pietelor de obiecte pe care le finanteaza. “Daca vanzarea de autoturisme, de camioane, echipamente si utilaje de orice fel, va pastra acelasi trend de crestere usoara fata de anul anterior, estimam ca nici ritmul de crestere al finantarilor pentru aceste obiecte nu va suferi modificari importante. Daca insa aceasta situatie financiara la nivel mondial va continua este posibil sa asistam la modificari ale trendului prognozat la inceputul anului”, crede Demmer.

Fata de prima jumatate a anului trecut, cand reprezenta 64% din portofoliu, ponderea finantarilor pe segmentul de autoturisme si autoutilitate s-a marit, in detrimentul finantarilor pentru camioane, remorci si utilaje de constructii, care si-au redus ponderea cu 5 puncte procentuale (de la 31%) .

VB Leasing are in prezent o retea de 12 puncte de lucru, alaturi de sediul central din Bucuresti, iar pana la finalul anului viitor vrea sa deschida alte trei puncte de lucru.

Compania VB Leasing Romania este detinuta de VB Leasing International, membru al grupului financiar austriac Österrechische Volkbanken AG, care detine 80% din capitalul social, si de Volksbank Romania SA, cu 20% din actiuni.

VB Leasing are, in prezent, un capital social de 1,02 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri