Speculatiile pe lei si finalul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii au ridicat dobanzile pe piata interbancara la 100%, insa singurele tranzactii care se realizeaza la acest nivel sunt prin contracte de tip swap, facute de nerezidenti, spun dealerii.
Nivelul actual al dobanzilor nu este reprezentativ si nu are nicio valabilitate. Tranzactiile sunt destul de putine, insa ask-urile (cotatiile de cerere n.r.) pot ajunge si la 100% pe swap-uri. Depinde de contrapartida si lichiditate", a comentat Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania.

Tranzactiile prin swap-uri se realizeaza de speculatorii straini, care au nevoie de bani, insa finalul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii face bancile sa ridice dobanzile la niveluri de cel putin 40%, chiar si de 100% pe an.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 18,89% pe an, peste cel de 15,21% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 57% pe an, de la 53,28% pe an, cat era marti.

Dobanzile mari din piata monetara au apreciat moneda nationala cu 3 bani, pana la 3,5909 lei/euro, conform cursului de referinta afisat de BNR. Un nivel atat de scazut pentru euro nu a mai fost atins din 9 septembrie, cand banca centrala a afisat un curs de referinta de 3,5802 lei/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri