Banca Nationala a Romaniei (BNR) a invitat la discutii, in cursul lunii noiembrie, institutiile financiare nebancare (IFN), in legatura cu posibilitatea acestora de a avea acces la informatiile furnizate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB), potrivit spuselor Angelei Dimonu, sef de serviciu in BNR.
"Discutiile vor avea loc pe marginea proiectului de modificare a reglementarii privind accesul la informatiile furnizate de Centrala Riscurilor Bancare, la care lucram in prezent", a declarat seful serviciului de Reglementare si Autorizare din BNR, Angela Dimonu.

"Institutiile financiare nebancare nu au acces la baza de date privind managementul riscului nici la Biroul de Credit, nici la CRB", dupa cum a spus presedintele ALB, Jean-Claude Boloux.

Acesta a adaugat ca, daca aceste companii ar avea la baza de date de management al riscurilor, incidenta de neplata creditelor acordate de IFN-uri ar fi mai mica. Boloux a mentionat ca se inregistreaza tot mai multe incidente de frauda produse de "coalitii la nivelul pietei", potrivit NewsIn.

"De aceea avem nevoie de BNR si de o reglementare puternica pe aceasta piata", a adaugat Boloux.
El a mentionat ca, recent, a demarat colaborarea cu Politia Romana in ce priveste accesul la informatii, deoarece este datoria asociatiei sa controleze riscul si sa evite frauda.

Centrala Riscurilor Bancare (CRB) reprezinta o structura specializata in colectarea, stocarea si centralizarea informatiilor privind expunerea fiecarei persoane declarante (institutie de credit sau societate de credit ipotecar) din Romania fata de acei debitori care au beneficiat de credite si/sau angajamente al caror nivel cumulat depaseste suma limita de raportare, de 20.000 lei, precum si a informatiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de catre posesori.

Potrivit datelor BNR, la sfarsitul lui iunie 2008 erau inscrise in Registrul Special 48 de societati, care acopera peste 90% din piata, iar 270 de entitati erau inscrise in Registrul General.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri