Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight de pe piata bancilor au coborat puternic, la 14-28% pe an, joi fiind ultima zi din aceasta luna in care bancile isi pot constitui rezervele minime obligatorii, iar tranzactiile din piata sunt relativ putine.
"Se observa o scadere a dobanzilor, astazi fiind ultima zi pentru rezervele minime obligatorii. Maine (vineri, n.r.) si zilele urmatoare se vor mai face plati catre trezorerie, iar situatia s-ar putea linisti in aceasta perioada", a declarat, pentru NewsIn, dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

El a adaugat ca dobanzile ar putea ramane la acest nivel si ulterior, "daca bancile isi vor regla cash-flow-urile, dupa aceasta perioada de plati".

Piata monetara este linistita, iar bancile nu fac multe tranzactii. Dobanzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) se mentin, totusi, peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an, iar cele la depozitele la o saptamana au coborat tot pana pe la 14-25% pe an.

De la sfarsitul saptamanii trecute, dobanzile de pe piata monetara au crescut puternic, depasind in unele cazuri chiar si 100% pe an la depozitele pentru o zi de tip overnight, ca urmare a cotatiilor plasate in piata prin contracte swap de unii clienti nerezidenti care mizasera pe deprecierea leului pana la 4 lei/euro.

"Dobanzile interbancare overnight au scazut ca urmare a anuntului facut de BNR, care solicita bancilor sa fie ponderate in dobanzile pe care le coteaza", a mai explicat un dealer bancar.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14% pe an, sub cel de 18,89% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 27,81% pe an, de la 57% pe an, cat era miercuri.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) se intalneste, joi, cu reprezentantii BNR, sa discute despre un nou mod de calcul al dobanzilor ROBOR, care sa reflecte realitatile pietei in contextul actual.

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, declara miercuri seara, intr-o emisiune la The Money Channel, ca actualul mod de calcul al ROBOR nu precizeaza ce se intampla "in situatia de market failure, cand dobanzile o iau razna complet, fie in sus fie in jos".

El a adaugat ca BNR sugereaza bancilor ca dobanzile pe care le percep populatiei in astfel de situatii la creditele contractate sa fie cuprinse intr-un interval similar celui dintre dobanda acordata de BNR la facilitatea de depozit si cea perceputa la facilitatea de credit, care se situeaza, in prezent, la 6,25-14,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri