Leul a incheiat sedinta de vineri in depreciere cu cinci bani (1,4%) fata de seara precedenta, la 3,65 lei/euro, dar a recuperat din pierderile de peste zi, cand cursul a urcat la un maxim de 3,7250 lei/euro, evolutie in ton cu regiunea, desi dealerii nu exclud nici interventia indirecta a BNR.
[Update] Moneda nationala s-a depreciat cu aproape cinci bani (1,5%), pana la 3,70 lei/euro in dimineata de luni, ca o miscare de corectie dupa aprecierea din ultima parte a sedintei de vineri, in ton cu restul valutelor emergente din regiune.


"Leul s-a depreciat dupa ce presedintele Basescu a declarat ca a promulgat legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%, dar si-a revenit destul de mult apoi. Miscarea a fost in ton cu a altor valute emergente din regiune, insa este posibil ca banca centrala sa fi intervenit indirect in piata, cu o suma mica", a declarat dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC), Florin Constantinescu, citat de NewsIn.

Moneda nationala a deschis sedinta la 3,59 lei/euro si a pierdut, treptat, teren, ajungand la 3,7250 lei/euro la scurt timp dupa anuntul presedintelui. Dupa ora 14:00, cursul si-a inversat tendinta, iar la 16:50, bancile cumparau un euro cu 3,6460 lei si il vindeau cu 3,6550 lei.

Cursul de referinta afisat de BNR, indica o depreciere cu peste sapte bani (2,03%) a monedei nationale fata de euro, pana la 3,6875 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta arata tot o depreciere a leului, cu aproape 13 bani (4,53%), pana la 2,9392 lei/dolar, de la 2,8117 lei/dolar, cat era joi.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat fata de euro, de la 1,2978 dolari/euro la 1,2498 dolari/euro, un nivel minim al ultimilor doi ani. La 16:50, ora Romaniei, euro era cotat la 1,2612 dolari/euro.

Euro s-a depreciat la un minimum al ultimilor doi ani in fata dolarului, in timp ce yenul s-a apreciat semnificativ in fata celor doua monede, investitorii incercand sa se protejeze de riscurile de recesiune mondiala

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14% pe an, egal cu cel din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 17,8% pe an, de la 27,81% pe an, cat era ieri.

Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au coborat destul de mult, pana la 14 -16% pe an, dar exista tranzactii si cu 20 - 30% pe an, a precizat Constantinescu.

Joi, BNR a modificat norma privind functionarea pietei interbancare si a decis ca poate suspenda cotatiile de la banci in cazul in care ROBOR depaseste cu peste 25% dobanda de la facilitatea de credit, care este, in prezent, de 14,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri