Luna aceasta va incepe programul de creditare pe 2005 avand ca sursa de finantare bugetul asigurarilor pentru somaj * Au acces la creditare inclusiv somerii si studentii * Pentru fiecare loc de munca creat se acorda un credit de 100 milioane de lei vechi
Creditul bancar pentru investitii este inca scump si nu se diferentiaza aproape prin nimic in privinta conditiilor de acordare de restul imprumuturilor. Cele mai avantajoase credite de investitii pentru inceperea unei afaceri sunt la ora actuala cele finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj. Prin programul derulat de BCR si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) se acorda credite pentru afaceri din domeniile productie, servicii si turism. Marimea creditului depinde de numarul locurilor de munca nou-create si de valoarea prevazuta in studiul de fezabilitate. Pentru fiecare loc de munca creat se acorda maximum 100 milioane de lei vechi, iar finantarea poate acoperi 75% din valoarea proiectului.

Exista doua destinatii ale creditului - pentru achizitia de materii prime si materiale, imprumut rambursabil intr-un an, si pentru investitii, acordat pe 3 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni, timp in care se ramburseaza doar dobanda, nu si rata la credit. incepand de anul trecut, sunt eligibili pentru astfel de credite inclusiv studentii (cu varsta pana in 30 de ani) care au acest statut pentru prima data la o institutie de stat sau particulara acreditata in conditiile legii. Studentii beneficiaza de dobanda de 25% din dobanda de referinta a BNR. "Suma maxima creditata este 10 miliarde de lei vechi", informeaza surse ANOFM. Din locurile de munca nou-create (care trebuie mentinute cel putin 5 ani), 50% trebuie sa fie ocupate de someri. Locurile pentru someri se mentin 3 ani, urmand ca alti 2 ani sa nu mai existe restrictii la angajarea de personal.

Parintii gireaza creditul

Cea mai serioasa problema de rezolvat, mai cu seama pentru studenti, este aceea ca beneficiarul trebuie sa prezinte garantii reale. In principal, de garantii imobiliare care, in cazul lor, trebuie aduse de parinti. O solutie pentru garantie ar fi apelarea la un fond de garantare a creditelor sau la o polita de risc financiar. Rambursarea se face in rate lunare, iar in cazul creditelor pentru sectorul agricol se poate tine cont de incasarile din vanzarea productiei. Cei trei-patru studenti care au avut initiativa inceperii unei afaceri pe credit s-au orientat spre servicii. Pasii de urmat in solicitarea unui credit sunt: prezentarea la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (pentru verificarea solicitantului din punct de vedere al eligibilitatii specifice programului), trecerea cererii printr-un comitet mixt, format din reprezentanti ai Agentiei si ai BCR, in vederea avizarii, si analiza dosarului de catre banca.

Caracteristicile creditului

Credit in lei, acordat pe maximum 3 ani
Suma maxima imprumutata - 10 miliarde de lei vechi
Dobanda - 50% din dobanda de referinta a BNR (pentru cei din judete cu un somaj mai redus) si 25% (in judetele cu o rata a somajului peste media pe tara). In prezent, dobanda de referinta este de 8% pe an





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri