Participatiile strainilor la capitalul companiilor care activeaza pe piata financiara romaneasca s-au injumatatit in septembrie, la 34 milioane euro, potrivit datelor publicate de Registrul Comertului, pe fondul agravarii crizei de pe piata financiara mondiala.
In septembrie 2007, strainii au injectat 76 milioane euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

"Firmele straine sunt obligate acum sa se ocupe de propriile probleme din tarile dezvoltate, pe fondul turbulentelor internationale", a declarat, citat de NewsIn, analistul economic Matei Paun.

El considera ca societatile care au filiale in tari emergente precum Romania nu mai sunt interesate sa investeasca, in conditiile in care au probleme de solvabilitate.

Paun a adaugat ca piata financiara din Romania s-a oprit din cresterea puternica inregistrata pana de curand, motiv pentru care nu mai reprezinta o atractie pentru investitorii straini.

In primele noua luni din 2008, piata financiara romaneasca a atras circa 371,55 milioane euro prin participatii straine la capitalul firmelor, cu 20% mai putin fata de acelasi interval din 2007, cand valoarea acestora depasea 461,7 milioane euro, potrivit ONRC.

Astfel, participatiile la capital ale strainilor la firme din piata financiara romaneasca reprezinta 11% din totalul investitiilor straine directe de capital in primele noua luni, in conditiile in care acestea totalizau 3,39 miliarde euro.

"Este normal ca intr-o perioada de criza sa scada investitiile, asa cum se intampla si in alte tari, in conditiile in care sunt mai putini bani", a declarat analistul economic Liviu Voinea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri