Creditele acordate de banci populatiei si firmelor au scazut in octombrie cu 0,6% fata de luna precedenta, evolutie care a temperat semnificativ ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental, pana la 44,8%, de la 50,5% in septembrie, arata datele publicate astazi de banca centrala.
In patru luni, ritmul anual de crestere a creditarii s-a temperat cu aproape 19 puncte procentuale, de la nivelul de 63,4% atins in iunie.

La inceputul lui octombrie a inceput sa fie aplicat noul regulament de creditare a populatie al BNR - Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 -, care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice. Acesta a impus cerinta ca bancile sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare.

Creditul neguvernamental insuma, la finalul lunii octombrie, 193,06 miliarde lei (52,7 miliarde euro), in scadere cu 0,6% - in termeni nominali - fata de septembrie. In termeni reali, tinand cont de inflatie, creditul neguvernamental s-a comprimat cu 1,6% fata de luna anterioara.

Creditele in valuta au inregistrat cel mai mare declin in octombrie, dupa introducerea noului regulament al BNR, valoarea lor reducandu-se cu 1,5%, pana la 107,21 miliarde lei (29,3 miliarde euro). Totusi, daca se calculeaza in euro, creditul in valuta a crescut in octombrie cu 0,4%, potrivit BNR.

In schimb, creditele in lei au continuat sa creasca in termeni nominali in octombrie - cu 0,6% pana la 85,85 miliarde lei (23,4 miliarde euro), insa intr-un ritm inferior inflatiei din a zecea luna a anului, astfel ca, in termeni reali, a avut loc un declin - cu 0,4% - si pe acest segment.

Evolutia creditului in valuta din septembrie, prezentat de BNR in valoarea echivalenta in lei, a fost influentata semnificativ de aprecierea leului in fata euro intre cele doua niveluri de referinta. Astfel, la cursul de referinta al BNR din 31 octombrie, de 3,6610 lei/euro, moneda nationala era mai scumpa cu 1,9% (peste 7 bani) fata de nivelul din 30 septembrie, de 3,7336 lei/euro.

Evolutia din octombrie a generat o usoara modificare a raportului dintre leu si alte monede in cadrul creditului neguvernamental, imprumuturile in valuta reducandu-si ponderea la 55,53% din total, fata de 56,06% in septembrie. Creditele in lei au ajuns sa cantareasca 44,47% la sfarsitul lui octombrie.

Pe componenta in lei, cel mai mult au crescut in octombrie imprumuturile acordate populatiei, cu 0,9% fata de luna precedenta - si cu 29% fata de octombrie 2007 - pana la 41,38 miliarde lei (echivalentul a 11,3 miliarde euro). Creditele in lei acordate firmelor au avansat in octombrie ceva mai lent, cu 0,4% fata de septembrie - si cu 36,4% fata de aceeasi luna din 2007 - pana la 44,47 miliarde lei (12,15 miliarde euro).

Creditele in valuta acordate populatiei, care au avansat in ritm accelerat in ultimii ani, s-au comprimat in octombrie cu 1,2% fata de luna anterioara, pana la 54,39 miliarde lei (14,86 miliarde euro) la valoarea echivalenta in lei. La valori exprimate in euro, creditul in valuta acordat populatiei a crescut usor in octombrie.

Ritmul anual de crestere al creditelor in valuta acordate populatiei a incetinit semnificativ in octombrie, la 74,4%, de la 86,7% in luna precedenta. In septembrie, valoarea creditelor in valuta sporise cu 9,4% fata de august.

Imprumuturile in valuta acordate firmelor au scazut si ele semnificativ in octombrie, cu 1,9% fata de luna anterioara, pana la 52,82 miliarde lei, ritmul anual de crestere coborand de la 45,7% in septembrie la 41%.

Creditul guvernamental (al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale) si-a accelerat, in schimb, ritmul anual de crestere in octombrie, la 35,2% (25,9% in termeni reali), de la 33,2% in septembrie, dupa un avans lunar de 4,2%, la 12 miliarde lei, se mai arata in raportul BNR.

Masa monetara in sens larg (M3) - care cuprinde numerarul in circulatie, depozitele overnight, depozitele cu durata initiala de pana la doi ani inclusiv si alte instrumente financiare - s-a comprimat in octombrie cu 2,1% fata de luna anterioara, pana la 162,52 miliarde lei (echivalentul a 44,4 miliarde euro).

Fata de octombrie 2007, M3 a crescut in a zecea luna a acestui an cu 26,1%, ritm mult inferior celui din intervalul septembrie 2007-septembrie 2008, de 31,1%.

Ritmul anual de crestere al M3 s-a temperat semnificativ - cu 13,6 puncte procentuale - fata de mai, cand avansul ajunsese la 39,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri