Moneda unica europeana a crescut, vineri, 14 septembrie, pe piata valutara din Romania, pe fondul anuntului Bancii Centrale Europene (BCE), privind finalizarea programul sau de achizitii de obligatiuni pana la sfarsitul anului. Totodata, euro s-a apreciat si in fata dolarului, ceea ce a dus la slabirea euro si in raport cu moneda americana. Titsu, sunt si minede, in tarile vecine, care s-au intarit comparativ cu euro.

Cursul anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru euro urcat fata de sedinta precedenta, la 4,6430 lei/euro, in urcare cu 0,39 bani (0,08%) de la 4,6391 lei/euro joi.

Curs BNR pentru dolar: moneda americana pierde teren

Pentru dolar, BNR a calculat un curs de 3,9669 lei/dolar, in scadere cu 2,61 bani (0,65%) de la 3,9930 lei/dolar in sedinta anterioara.

Scaderea cotatiei dolar/leu are la baza aprecierea monedei unice europene in fata dolarului american, dupa sedinta de politica monetara a Bancii Centrale Europene (avand in vedere ca pe piata din Romania cotatia dolar/leu se stabileste prin intermediul euro). Paritatea euro/dolar s-a apropiat de 1,17 dolari/euro, dupa mai multe sedinte in care s-a situat sub 1,16 dolari/euro.

Pe de alta parte, francul elvetian a slabit usor, vineri, fata de leu ajungand la 4,1152 lei/franc, in scadere de la 4,1165 lei/franc in sedinta precedenta.

Curs euro in regiune: ce monede se apreciaza?

Desi moneda unica europeana a primit un impuls important de la Banca Centrala Europeana, anumite monede din regiune nu s-au aratat prea impresionate. Coroana ceha si forintul unguresc s-au apreciat, vineri, in raport cu moneda europeana, si doar zlotul polonez a pierdut teren, in aceeasi masura ca si leul romanesc.

Astfel, coroana ceha s-a apreciat cu aproximativ 0,19%, pana la un curs de 25,5 coroane/euro, iar forintul unguresc a castigat 0,1% pana la 323,4 forinti pentru un euro. In schimb, zlotul polonez s-a depreciat cu 0,9%, pana la o cotatie de aproximativ 4,3 zloti/euro.

BCE a decis, joi, sa mentina dobanzile de referinta si politica monetara ultra-relaxata. In schimb, institutia a confirmat ca este in grafic pentru a finaliza programul de achizitii de obligatiuni pana la sfarsitul anului.

Dobanda de politica monetara a ramas la zero, in timp ce dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost pastrata la 0,25%. In acelasi timp, dobanda la depozite a fost mentinuta la minus 0,4%.

In privinta masurilor de stimulare, BCE a confirmat estimarile pietelor financiare, respectiv ca va injumatati, din octombrie, achizitiile lunare de obligatiuni la 15 miliarde euro.

Totodata, institutia a anuntat ca dobanzile nu se vor modifica cel putin pana in vara anului viitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri