Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis, in 25 noiembrie, ca Fondul de Garantare sa preia creantele de asigurari ale societatii Euroasig, aflata in procedura de redresare financiara, deoarece asiguratorul intra in procedura de faliment, dupa ce masurile de redresare nu au dat rezultate.
Potrivit legii, Consiliul CSA a decis "stabilirea starii de insolventa a Euroasig si declansarea procedurii de faliment impotriva acesteia".

"In pofida tuturor demersurilor, masurile aplicate in cadrul procedurii de redresare financiara nu au condus la atingerea scopului urmarit si la inlaturarea cauzelor care le-au generat, situatia financiara a asiguratorului nefiind restabilita si, astfel, drepturile si interesele legitime ale asiguratilor fiind puse in pericol", spun reprezentantii CSA.

De asemenea, societatea este obligata sa predea Fondului de Garantare evidentele complete a dosarelor de dauna, evidentele contabile aferente acestor dosare, pentru a se putea publica lista potentialilor creditori in asigurari ce au dreptul la bani de la Fondul de Garantare.

Societatea Euroasig sustine ca a avut investitori din Israel, Franta si Romania, printre care societatea Grawe Romania, care au fost dispusi sa cumpere societatea, dar sechestrul pe actiuni a impiedicat orice tranzactie, a declarat, citat de NewsIn, administratorul special al firmei, Nicolae Crisan.

Sechestrul asigurator asupra actiunilor Euroasig a fost impus ca urmare a unui proces intre actionarii societatii - BKP Trust Invest (detine 74,5% din actiunile Euroasig) si BKP Trading Impex (25,5%) -, pe de o parte, si Rafo Onesti. BKP Trust Invest si BKP Trading fac parte din grupul Balkan Petroleum, controlat de omul de afaceri Marian Iancu.

Euroasig urma sa devina solvabila in cazul preluarii acesteia de catre Grawe Romania, a mentionat Crisan.

"Neavand in timp util sechestrul ridicat de pe actiuni - sau inlocuite actiunile cu un alt bun intr-o valoare echivalenta - nu s-a putut tranzactiona nimic din ce ar fi trebuit sa fie actiuni ale Euroasig. In aceste conditii, toti investitorii care au prezentat scrisoare de intentie au renuntat sa mai negocieze o eventuala preluare a societatii", a mai spus Crisan.

El a adaugat ca ultimul investitor care a renuntat la preluare a fost Grawe Romania, care a anuntat in urma cu circa doua satamani ca nu mai este interesata de o eventuala preluare, in conditiile in care statutul actiunilor societatii nu a fost clarificat.

Societatea trebuie sa ia toate masurile necesare pentru notificarea asiguratilor cu privire la obligatia lor de a denunta sau rezilia contractele de asigurare incheiate cu societatea.

Asiguratii trebuie sa fie informati si despre dreptul lor de a recupera de la Fondul de Garantare primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, "proportional cu perioada cuprinsa intre momentul denuntarii si cel al expirarii duratei lor de valabilitate".

Arbitrul asigurarilor inchide procedura de redresare financiara si revoca administratorul special
CSA a mai hotarat inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii, precum si revocarea lui Nicolae Eugen Crisan din calitatea de administrator special si incetarea atributiilor acestuia ca administrator special, cu retragerea autorizatiei de functionare a societatii.

"Potrivit legislatiei, sumele cuvenite creditorilor de asigurari in temeiul unui contract de asigurare incheiat cu societatea (persoane asigurate, detinatori de polite de asigurare, beneficiari ai contractelor de asigurare, precum si oricare alte terte persoane prejudiciate prin nerespectarea conditiilor de asigurare ale contractelor, ale caror creante nu au fost onorate de societatea de asigurare) vor fi recuperate de la Fondul de Garantare", mai declara oficialii CSA.

Potrivit datelor transmise de Euroasig, la 30 septembrie 2008, erau in evidenta companiei 1.977 dosare de daune avizate si nelichidate (din care 1.731 pentru contracte de asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) pentru care avea constituite rezerve de dauna in valoare bruta de 4.600.023 lei.

Euroasig avea in septembrie o cota de piata de 0,18% dupa primele brute subscrise, portofoliul sau cuprinzand 16.813 de contracte de asigurare in vigoare, se mai arata in comunicat.

In perioada de redresare, administratorul special, a luat masuri precum convocarea adunarii generale a actionarilor in vederea aprobarii majorarii capitalului social si reducerea cheltuielilor, prin inchiderea unei reprezentante teritoriale, disponibilizari si stoparea investitiilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri