Creditarea populatiei si firmelor de catre banci a continuat sa incetineasca puternic in noiembrie, dupa evolutia negativa din octombrie, arata datele publicate de banca centrala, care indica impactul noului regulament al BNR si restrangerii finantarii.
Creditul neguvernamental insuma, la finalul lunii noiembrie, 195,131 miliarde lei, fata de 193,06 miliarde lei in 31 octombrie.

La valoarea echivalata in lei, creditele acordate de banci populatiei si firmelor au crescut in noiembrie cu 1,1%, insa la valori exprimate in euro, creditul neguvernamental a scazut cu peste 1 miliard euro, de la 52,7 miliarde euro in octombrie la 51,6 miliarde euro in noiembrie.

Rata anuala de crestere a creditului neguvernamental a cazut in noiembrie la 38,3%, de la 44,8% in octombrie si 50,5% in septembrie. In cinci luni, ritmul anual de crestere a creditarii a coborat cu 25,1 puncte procentuale, de la nivelul de 63,4% atins in iunie.

Astfel, datele BNR indica o scadere cu 0,4% in termeni nominali (si cu 0,7% in termeni reali) a valorii creditelor in lei in noiembrie fata de luna precedenta, pana la 85,5 miliarde lei (22,6 miliarde euro) si o crestere cu 2,3% a imprumuturilor in valuta, la 109,63 miliarde lei (29 miliarde euro). Insa exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 0,9%.

La cursul de referinta al BNR de la sfarsitul lui noiembrie, de 3,7794 lei/euro, moneda unica europeana era mai scumpa cu 3,2% (aproape 12 bani) fata de nivelul din 31 octombrie, de 3,6610 lei/euro.

La inceputul lui octombrie a inceput sa fie aplicat noul regulament de creditare a populatie al BNR - Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 -, care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice. Acesta a impus cerinta ca bancile sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare.

Pe partea de credite in lei, scaderea a fost in noiembrie de 0,2% la imprumuturile acordate populatiei si de 0,6% la cele date firmelor, care au ajuns la 41,3 miliarde lei, respectiv 44,2 miliarde lei. Rata anuala de crestere a coborat in noiembrie la 25,4% la creditele in lei pentru populatie si la 32,6% la cele pentru firme.

Pe componenta in valuta, cel mai mult au crescut in noiembrie imprumuturile acordate firmelor, cu 2,4% fata de luna precedenta, pana la 54,1 miliarde lei (14,3 miliarde euro), insa avansul este doar la valoarea echivalenta in lei. La valori exprimate in euro, a fost intregistrata o usoara scadere.

Creditele in valuta acordate populatiei au crescut in noiembrie cu 2,1%, la valori exprimate in lei, pana la 55,5 miliarde lei, avansul anual temperandu-se puternic, la 59,1%, de la 74,4% in octombrie.

Evolutia din noiembrie a generat o usoara modificare a raportului dintre leu si alte monede in cadrul creditului neguvernamental, imprumuturile in valuta marindu-si ponderea la 56,18% din total, de la 55,53% in octombrie. Creditele in lei au ajuns sa cantareasca 43,82%.

Creditul guvernamental (al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale) a crescut puternic in noiembrie, cu 9,1% fata de luna anterioara, la 13,1 miliarde lei. Ritmul anual de crestere a ajuns la 39,8% in noiembrie, de la 35,2% in octombrie.

Masa monetara in sens larg (M3) - care cuprinde numerarul in circulatie, depozitele overnight, depozitele cu durata initiala de pana la doi ani inclusiv si alte instrumente financiare - a crescut in noiembrie cu 1,1% fata de luna anterioara, pana la 164,727 miliarde lei (echivalentul a 43,6 miliarde euro).

Fata de noiembrie 2007, M3 a crescut in a 11-a luna a acestui an cu 21%, ritm mult inferior celui din intervalul octombrie 2007-octombrie 2008, de 26,1%.

Ritmul anual de crestere al M3 s-a temperat semnificativ - cu 18,7 puncte procentuale - fata de mai, cand avansul ajunsese la 39,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri