Piata de asigurari de viata ar putea sa se dubleze in urmatorii 3 ani, daca se va aplica un plafon de deductibilitate de 400 euro atat pentru angajat, cat si pentru angajator, masura care ar stimula economisirea, a spus directorul general al AIG Life, Theodor Alexandrescu (foto).
In 2007, piata de asigurari de viata a crescut cu 26,5%, pana la 1,44 miliarde lei (431,5 milioane de euro), iar in primele noua luni din 2008 avansul a fost de 26,8%, pana la 1,31 miliarde de lei. Asigurarile de viata au o pondere de circa 20% in piata asigurarilor.

"Un prag similar al deductibilitatii cu cel de pe piata de pensii facultative (pilonul III) ar fi suficient pentru a da un impuls suplimentar dezvoltarii pietei de asigurari de viata si, totodata, ar oferi beneficii relevante pentru clienti", a mentionat Alexandrescu, conform NewsIn.

Executivul a aprobat anul trecut majorarea pragului de deductibilitate la pensiile private facultative pana la 400 euro/angajat din 2009 - adica la 800 de euro cumulat, de la 400 pe an, in cazul contributiei mixte).

In Romania, primele platite pentru asigurarile de viata nu sunt deductibile de la plata impozitului, comparativ cu alte state care beneficiaza de o astfel de deductibilitate de mai multi ani.

"Piata de asigurari de viata ar putea creste cu o rata de 30-40% in cazul unei deductibilitati anual compusa chiar si in perioada de criza, urmand ca in urmatorii trei ani piata sa se dubleze", a explicat seful AIG Life.

El s-a aratat optimist in ce priveste posibilitatea ca firmele de asigurari de viata sa convinga autoritatile, prin discutiile pe care le poarta, de necesitatea introducerii unor facilitati fiscale pentru piata de asigurari de viata.

"Oamenii au o nevoie mai mare de asigurari de viata, mai ales intr-o perioada de criza, pentru ca nu mai au o sursa financiara alternativa pentru a-si acoperi nevoile", sustine Alexandrescu.

"Introducerea deductibilitatii pe piata de asigurari de viata din Romania - asa cum a fost introdusa si pe piata de pensii facultative - ar avea si un caracter social, pentru ca ar lua o presiune de la nivelul guvernului, care va fi astfel preluata de catre asigurarile de viata", a mai spus seful AIG Life.

Alexandrescu crede ca, printr-o astfel de masura, guvernul "ar putea muta o parte din consum in economisire, mai ales ca asigurarile de viata ofera garantii, dar si solutii in cazul unor evenimente majore nedorite".

Asigurarile de viata garantate - polite in care riscul investitional este preluat de asigurator, iar profitul este impartit cu clientul - reprezinta o solutie buna intr-o perioada de criza, in conditiile in care sporeste nevoia de protectie financiara a populatiei, a mentionat Alexandrescu.

AIG Life Romania a afisat un profit brut de 42,9 milioane lei (11,8 milioane euro) in primele noua luni din 2008, in crestere cu 108% fata de aceeasi perioada din 2007.

Alexandrescu estimeaza pentru 2009 o crestere a afacerilor AIG Life Romania peste avansul pietei de asigurari de viata din Romania, de 20-25%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri