Raiffeisen Bank a revizuit in urcare estimarile privid evolutia cursului de schimb in acest an, de la 3,8 lei/euro pentru decembrie 2009 in prognoza anterioara la 4,10 lei/euro pentru ultima luna a acestui an, pe fondul scaderii increderii investitorilor, potrivit unui raport publicat astazi.
Pe 20 ianuarie, Raiffeisen aprecia ca leul va intra pe o tendinta de apreciere in lunile urmatoare, cursul urmand sa ajunga la 4,20 lei/euro in martie si la 3,80 lei/euro la finalul acestui an, desi presiunile asupra leului se vor mentine.

In noua estimare, analistii Raiffeisen vad un curs de schimb de 4,30 lei/euro in martie, ce ar urma sa scada treptat la 4,25 lei/euro in iunie si apoi la 4,20 lei/euro in septembrie, pentru ca la finalul anului moneda nationala sa fie cotata la 4,10 lei/euro, peste pragul de 4 lei/euro.

"Credem ca stabilitatea financiara este prioritatea cheie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In afara interventiei indirecte in piata valutara, BNR a controlat lichiditatea leului pe piata ca mod de limitarea a speculatiilor valutare. Acesta este un motiv important pentru care BNR nu a redus rezervele minime obligatorii (RMO) la ultima sedinta de politica monetara si probabil se va abtine sa recurga la aceasta masura si in perioada urmatoare", a explicat economistul bancii Martin Stelzeneder.

Leul pierde teren, dupa cinci zile de apreciere

De asemenea, Raiffeisen considera ca deoarece presiunile de depreciere a lului raman ridicate, iar guvernul nu a luat inca masuri eficiente de reducere a deficitului bugetar, banca centrala nu va decizide sa relaxeze politica monetara prin injectarea de lichiditate in piata.

"De aceea, ne asteptam ca BNR sa actioneze mai departe pentru limitarea deprecierii leului, din doua motive. Pe de o parte, e vorba de angajamentele luate de noul guvern pentru reducerea deficitului bugetar, iar pe de alta parte de faptul ca un pachet financiar si economic cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International nu este total exclus", se mai arata in raportul saptamanal al Raiffeisen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri