Un ritm anual de crestere a creditarii de 10% este in continuare realist pentru finalul lui 2009, dar depinde de felul in care bancile din Romania inteleg riscurile pietei, a declarat presedintele OTP Bank Romania, Laszlo Diosi.
"Dupa primele doua luni ale anului, creditarea s-a contractat, daca luam in calcul si deprecierea monedei nationale. Toate bancile, inclusiv OTP, au devenit mai restrictive pe domenii precum cel ipotecar. Riscul este insa ca segmente de activitate considerate pana acum cu risc mai redus sa se dovedeasca mai riscante", a spus Diosi.

In ianuarie, rata anuala de crestere a creditului neguvernamental s-a accelerat usor, la 33,8%, de la 33,7% in decembrie, insa valoarea in euro a imprumuturilor s-a comprimat cu 1,45 miliarde euro, dupa deprecierea puternica a leului.

Referitor la efectul unor eventuale scaderi ale rezervelor minime obligatorii (RMO) in valuta constituite de banci, el a explicat ca Romania, ca parte a UE, nu poate impune teoretic restrictii pentru a mentine in piata locala banii astfel eliberati, spre deosebire de state non-UE, precum Serbia, care a conditionat deja restragerea finantarilor.

"In Uniunea Europeana, din care Romania face parte, capitalul circula liber. Din acest motiv, este greu de imaginat ca s-ar putea lua masuri care sa garanteze mentinerea banilor de la banci in tara. Banii pleaca oricum atunci cand bancile din Romania externalizeaza credite catre bancile-mama, iar rambursarea acestora se contorizeaza direct in strainatate", a explicat Diosi, citat de NewsIn.

Bancile din Romania constituie lunar RMO-uri care, in prezent, se plaseaza la 40% din pasivele in valuta si la 18% la lei.
"S-a vazut si la scaderea RMO-urilor pentru pasivele in lei, de la 20 la 18%, ca banii astfel eliberati nu au fost folositi de banci pentru a da credite, intrucat imprumuturile in moneda nationala nu sunt atractive", a afirmat Diosi.

El a dat, pe de alta parte, exemplul Serbiei, stat care nu este membru UE si unde nivelul rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta este de 45%, chiar mai ridicat decat in Romania, dar in care reglementarile recente interzic retragerea resurselor.

"Serbia a hotarat recent ca finantarile deja existente nu pot fi retrase, dar pe de alta parte a stabilit un nivel de 0% pentru finantarile noi. In plus, statul acorda subventii importante de dobanda pentru achizitionarea de bunuri produse in Serbia", a mai spus presedintele OTP Bank Romania.

Autoritatile romane negociaza in prezent un acord cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pentru un pachet de finantare externa.

In cazul contractarii unui imprumut de la FMI, oficiali ai BNR au explicat ca acesta ar fi folosit pentru protejarea rezervelor valutare, acoperind si eventuale scaderi ale RMO-urilor in valuta constituite de banci.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri