Cursul de schimb a ramas stabil pe finalul sedintei, la 4,2350 lei/euro, fara sa reactioneze la decizia de politica monetara a BNR, deprecierea din cursul zilei venind pe fondul unor ordine de marcare a profitului si a finalului de luna ce a obligat bancile sa constituie provizioane in crestere.
"Cursul a coborat foarte putin dupa decizia de politica monetara, revenind apoi la nivelul precedent. Leul s-a depreciat in urma unor marcari de profit, fiind destul de atractiv la nivelul de dimineata, dar este posibil ca deprecierea de astazi (marti, n.r.) sa fi venit si pe fondul unor provizioane in crestere in ultima perioada", a declarat Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania, citat de NewsIn.

Moneda europeana se tranzactiona in debutul sedintei in apropiere de 4,22 lei/euro, insa cursul a coborat inca din primele tranzactii pana la un nivel minim de 4,2085 lei/euro, pentru ca apoi leul sa inceapa sa piarda teren pana la 4,2420 lei/euro, nivel la care s-a stabilizat pe finalul zilei. La 17:20, bancile cumparau un euro cu 4,2363 lei si il vindeau cu 4,2458 lei.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a luat prima decizie semnificativa dupa anuntarea acordului cu FMI, reducand la zero rezervele minime obligatorii impuse bancilor pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani.

In regiune, forintul s-a apreciat in prima faza de la 310,25 la 307,5 unitati/euro, dar a inchis sedinta la 309 unitati/euro, in timp ce zlotul polonez s-a apreciat de la 4,7290 la 4,6625 unitati/euro.

Cursul de referinta afisat de BNR a coborat la 4,2348 lei/euro, reflectand o apreciere a leului cu 0,1% fata de nivelul din sedinta precedenta. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR marcheaza o apreciere a monedei nationale cu peste 3 bani (1,06%) pana la 3,1857 lei/dolar, de la nivelul de luni, de 3,2197 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat aproape constant, de la 1,3175 la 1,3342 unitati/euro. La 17:20, ora Romaniei, dolarul se aprecia, iar euro era cotat la 1,3299 euro.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,56% pe an, in scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 9,63% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 10,06% pe an, de la nivelul de luni, de 10,13% pe an.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin la 9-10% pe an, in apropierea dobanzii de politica monetara, de 10% pe an.

"BNR va mentine dobanzile prin operatiuni repo sau reverse repo, insa, pe masura ce aversiunea la risc va creste, este posibil ca si dobanzile din piata sa revina la un nivel inalt", a mai spus Ciprian Mihai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri