LeasePlan Romania, filiala a companiei olandeze de leasing operational LeasePlan Corporation, vrea anul acesta sa administreze o flota de 2.500 de masini, in valoare de circa 20 milioane euro, pe o piata estimata la 25.000 de masini, echivalentul a 200 milioane euro.
“In 2009, avem in plan sa ajungem la 2.500 de masini in administrare, cu active de peste 20 de milioane de euro. Anul acesta, estimam o crestere de peste 20% a pietei de leasing operational, la peste 25.000 de masini. Piata de leasing operational ar putea ajunge anul acesta la 150 – 200 de milioane de euro”, a declarat directorul general al LeasePlan Romania, Bogdan Apahidean.

Leasingul operational reprezinta in Romania 3-4% din totalul pietei de leasing. In Europa de Vest ponderea leasingului operational este de 20% din piata de leasing.

“Fata de piata auto care este in declin puternic si fata de piata de leasing in general care depinde in proportie de peste 70% de piata auto, leasingul operational fiind foarte la inceput are inca foarte mare potential de crestere”, a spus Apahidean.

Primii cinci jucatori care activeaza in domeniu detin 80% din piata de leasing operational din Romania.

LeasePlan Romania administreaza in prezent un parc de 1.800 de masini. Compania cu o cota de piata intre 7-10% estimeaza ca va intra pe profit in anul 2011.

Anul trecut, LeasePlan Romania a inregistrat o pierdere de 3,5 milioane euro (13 milioane lei), la o cifra de afaceri de 2,5 milioane euro. Pentru 2009, compania estimeaza afaceri de 13 milioane euro si o pierdere de un milion euro.

Investitiile companiei in 2009 sunt de 12 milioane de euro. Marcile achizitionate de clienti sunt VW, Skoda, Ford, Dacia, etc. Un client are in medie 15 masini in leasing operational, insa sunt si clienti care au circa 300 de masini.

Firma din Romania are un capital propriu de 3 milioane de euro, iar prin achizitiile de masini au fost introduse in tara peste 21 de milioane de euro.

LeasePlan are de recuperat de la statul roman peste 2,3 milioane euro in TVA.

Potrivit lui Apahidean, societatile care detin flote de vehicule si vor sa se extinda se pot confrunta cu reduceri de lichiditati cauzate de criza financiara, motiv pentru care serviciile de leasing operational ar putea fi o solutie de reducere a cheltuielilor.

Avantajele leasingului operational sunt scaderea costurilor prin externalizare, preluarea riscurilor de revalorificare a bunului de catre firma de leasing si o rata constanta pe toata durata leasingului. Perioada pe care se face leasingul operational este intre un an si pana in 5 ani (57 luni).

Finantarea LeasePlan vine de la trezoreria proprie a grupului din Olanda.

LeasePlan Romania a intrat pe piata romaneasca in martie 2007 si a devenit operationala in luna septembrie a aceluiasi an, printr-o investitie initiala de circa 1,3 milioane euro. Compania a administrat 80 masini in 2007 si 1.350 unitati in 2008. In prezent, firma are 21 de angajati in Romania.

LeasePlan Romania face parte din grupul olandez LeasePlan, detinut de un consortiu alcatuit din Volkswagen Group, cu o participatie de 50%, Compania de Dezvoltare Mubadala din Abu Dhabi, cu 25%, si Grupul Olayan (25%).

Grupul LeasePlan are 1,4 milioane autovehicule in administrare si active de 17 miliarde de euro, fiind pe locul I in Europa si pe locul II la nivel mondial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri