Reformarea sistemului public de sanatate ar trebui facuta prin redirectionarea a 2% din contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) catre fonduri private de sanatate, asa cum s-a intamplat prin sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), a declarat directorul general al AIG Life, citat de NewsIn.
Ministerul Sanatatii anuntase la incerputul lunii martie ca vrea sa majoreze contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) la 6 - 6,5% din salariul brut in 2009, de la 5,5 - 5,2% cat este in prezent, masura care va aduce la bugetul CNAS un plus de 2,7 miliarde lei.

"Totul trebuie sa inceapa de la definirea acelui pachet minim. In acest fel se introduce si competitia intre furnizorii de servicii", a spus directorul general al AIG Life, Theodor Alexandrescu.

El a adaugat ca in prezent "exista o coplata in sistemul public de sanatate", insa lipseste calitatea serviciilor medicale.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Aurel Nechita, declarase in martie ca Legea asigurarilor private de sanatate va fi finalizata pana in iulie-august si va defini mai bine pachetul general de servicii, astfel incat sa se stie ce anume va plati Casa Nationala de Sanatate si care vor fi serviciile complementare.

In sistemul de pensii, 2% din contributiile la asigurarile sociale de stat sunt in prezent virate unor fonduri de pensii obligatorii - asa numitul pilon II de pensii, dupa definitiile introduse de Banca Mondiala.

Potrivit legii pensiilor private obligatorii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la acest sistem ar urma sa creasca anual cu 0,5%, pana la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.
Insa pentru acest an, guvernul a blocat contributia la 2% din salariul brut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri