Profitul net al Bank Leumi Romania a crescut in primul trimestru din acest an cu 67% fata de primele trei luni din 2008, la 3,96 milioane lei. In plus, institutia a inchis de la inceputul acestui an trei unitati care nu reusisera sa treaca pe profit, ajungand in prezent la o retea de 38 de unitati, si a mutat unele agentii, pentru a reduce cheltuielile cu chiria.
Profitul net al Bank Leumi Romania a crescut in primul trimestru din acest an cu 67% fata de primele trei luni din 2008, la 3,96 milioane lei, in timp ce activele bancii au sporit cu 21,7%, a declarat, citat de NewsIn, presedintele executiv al Bank Leumi, Laurentiu Mitrache.

In primele trei luni ale anului trecut, Bank Leumi Romania, subsidiara romaneasca a grupului financiar israelian Leumi, a obtinut un profit net de 2,375 milioane lei.

Activele bancii au sporit in perioada aprilie 2008 - martie 2009 cu 21,7%, la 1,35 miliarde lei, de la un nivel de 1,11 miliarde lei inregistrat la sfarsitul primului trimestru din anul trecut.

"Nu ne-am propus o crestere spectaculoasa anul acesta pentru ca ne asteptam la criza, dar vrem sa ne dublam profitul fata de 2008, in timp ce activele sunt estimate sa creasca cu 10%", a precizat Mitrache.

In 2008, Bank Leumi Romania a inregistrat un profit net de 7,5 milioane lei (2 milioane euro), iar activele gestionate de banca au ajuns la 1,34 miliarde lei (336,2 milioane euro) in decembrie 2008.

Portofoliul de credite al bancii a ajuns la 974,3 milioane lei la 31 martie 2009, in urma unui avans cu 37% fata de primul trimestru al anului precedent, cand Bank Leumi acordase credite de 711,3 milioane lei.

"Am externalizat aproximativ 10% din imprumuturi, dar nu pentru a eluda reglementarile. Este vorba despre imprumuturi acordate clientilor mari, care oricum sunt legati de grup mai degraba decat de subsidiara din Romania", a mai spus Mitrache, care a precizat insa ca se asteapta ca, la nivel de sistem, creditele externalizate sa revina in tara.

Totodata, depozitele atrase de banca au ajuns la 784,3 milioane lei in primul trimestru din 2009, in crestere cu 20,5% fata de 31 martie 2008, cand se situau la 651,07 milioane lei.

"Avem un raport bun credite/depozite si majoritatea creditelor sunt finantate din depozite, asistate si de banca-mama. Am incercat in mare parte sa ne bazam pe resurse locale", a spus Mitrache.

In acest sens, presedintele Bank Leumi a mai spus ca banca are o linie de finantare pe termen mediu de 100 milioane dolari si un aranjament de tipul stand-by credit facility de 50 milioane dolari.

Bank Leumi constituise la finalul lui martie provizioane de 50,3 milioane lei, in crestere cu 107,8% comparativ cu primul trimestru din 2008, cand provizioanele erau de 24,2 milioane lei.

"Pentru anul acesta, am bugetat cresteri, dar si o monitorizare mai atenta a clientului prin alocarea responsabilitatilor mult mai clar catre centrala si catre retea si prin discutii permanente cu clientul", a spus Mitrache.

El a precizat ca Bank Leumi si-a restructurat pana in prezent aproximativ 0,5% din volumul creditelor.

"Avem o expunere de aproximativ 20-25% pe partea de real estate (imobiliar n.r.) si de 15% pe segmentul de retail, care nu include IMM-urile", a precizat Mitrache.

In partea a doua a acestui an, Bank Leumi intentioneaza sa se axeze pe partea de private banking si sa isi imbunatateasca actualele produse oferite. "Vrem sa ne lansam mult mai agresiv pe acest segment si avem si suportul bancii mama, care este un jucator important pe piata internationala pe acest segment", a mai spus Mitrache.

Relocari si inchideri de agentii pentru reducerea cheltuielilor cu chiria

Bank Leumi a inchis de la inceputul acestui an trei unitati care nu reusisera sa treaca pe profit, ajungand in prezent la o retea de 38 de unitati, si a mutat unele agentii, pentru a reduce cheltuielile cu chiria.

"Nu planuim sa inchidem alte unitati, dar o vom face daca nu isi vor atinge pragurile stabilite. In acest sens, analizam lunar activitatea unitatilor", a spus Mitrache.

El a precizat ca Bank Leumi vrea sa isi reduca cheltuielile si pentru moment a renuntat la bonusurile acordate angajatilor, si-a optimizat cheltuielile cu comunicatiile si a renegociat contractele de chirie.

"Am mutat unele unitati, din Iasi si din Bucuresti, Piata Unirii, pentru ca proprietarii nu au inteles ca in aceasta perioada termenii contractelor trebuie renegociati", a mai spus Mitrache.

Bank Leumi a intrat pe piata romaneasca in august 2006, prin preluarea pachetului majoritar de actiuni al Eurom Bank de la firma olandeza Kolal BV, pentru care a platit 34 milioane dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri