Criza financiara a sufocat piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania, in primele cinci luni ale acestui an, ajungand la o valoare de circa 199 mil. euro, cu 93% mai mica fata de perioada similara a anului trecut, a declarat astazi Ioana Filipescu, managing director la Raiffeisen Investment Romania, in cadrul conferintei M&A Outlook, organizata de Wall-Street, in parteneriat cu Nexia International.

“Activitatea de M&A va continua sa fie influentata de criza financiar-economica si in perioada urmatoare. In afara catorva, foarte putine de altfel, sectoare care au potential de crestere in continuare si pot face obiectul interesului si chiar al competitiei cumparatorilor”, spune Ioana Filipescu (foto).

Ea se refera in special la serviciile medicale, tehnologie, industrie alimentara, si a altora cateva care au potential de a fi stabile – cum ar fi telecomunicatiile, sectorul farmaceutic si anumite sub-domenii din energie – majoritatea tranzactiilor vor fi de talie relativ mica, implicand companii aflate in dificultate, cu importante componente de restructurare.

Numarul tranzactiilor incheiate in 2009 a scazut cu 14% fata de primele cinci luni ale anului trecut, potrivit datelor bancii de investitii Raiffeisen Investment Romania. Astfel, daca in primele cinci luni din 2008 au fost incheiat 71 de tranzactii, in 2009 au fost anuntate doar 61 de deal-uri, la o valoare medie mai mica.

In lipsa unor mega deal-uri tranzactia medie s-a cifrat la numai 6,9 milioane de euro, in declin cu 84% fata de media de 42,9 milioane de euro din primele luni din 2008.

Cea mai mare tranzactie din 2009 este miscarea prin care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a preluat o participatie de aproape 50% din Renault Tehnologie Roumanie, in urma participarii la majorarea de capital al companiei cu 44 mil. euro.

Numarul de tranzactii din imobiliare incheiate in primele cinci luni din 2009 a scazut cu 40%, consemnandu-se doar 6 deal-uri in real-estate-ul local.

In primele cinci luni din 2009, piata de M&A a suferit pe plan global un declin de 36% in comparatie cu perioada similara din 2008, pana la 731,3 miliarde de dolari, potrivit datelor Thomson Reuters, citate de presa internationala.

Top 10 tranzactii de M&A pe plan mondial


Intr-o piata de fuziuni si achizitii in lipsa de coordonate, fara tranzactii si estimari, Doru Lionachescu, partener principal la banca independenta de investitii Capital Partners, vorbeste despre o ajustare dramatica a multiplilor de evaluare a activelor, cu pana la 50%, pe fondul crizei financiare. “Piata de M&A este la mila cumparatorilor”, surprinde bancherul caracteristica principala a acestui segment, dupa primele luni din 2009.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri