Cursul de referinta al BNR a coborat cu 0,03% pana la 4,2132 lei/euro, pe o piata apatica, in ton cu regiunea, lipsa tranzactiilor fiind cauzata de indreptarea atentiei investitorilor in ultima perioada asupra vestilor din Letonia.
Banca centrala afisase un curs de referinta de 4,2143 lei/euro, nivel maxim al ultimelor cinci saptamani.

"Evolutia leului a fost foarte echilibrata, pe o piata cu volatiliate redusa, insa urmand tendinta generala a altor monede emergente. Investitorii au ramas concentrati pe vestile pe care le asteapta din Letonia", a spus un dealer bancar, citat de NewsIn.

Moneda europeana se tranzactiona in debutul sedintei de vineri cu 4,2125 lei si, dupa ce cursul de schimb a coborat cu aproximativ un ban, leul s-a depreciat pana la un minim de 4,2147 unitati/euro. La 13:15, cursul de schimb stagna in apropiere de 4,21 lei/euro, iar bancile cumparau un euro cu 4,2112 lei si il vindeau cu 4,2187 lei.

In regiune, zlotul polonez a avut o evolutie similara, apreciindu-se de la 4,5475 la 4,4950 unitati/euro, pentru a se ieftini apoi la 4,5420 unitati/euro. Forintul unguresc a castigat teren in prima faza de la 288,3 la 285,7 unitati/euro, insa s-a depreciat apoi la 289 unitati/euro.

Monedele statelor emergente din estul Europei au fost lovite miercuri de speculatiile legate de o posibila devalorizare a monedelor statele baltice, fixate la euro in prezent. Tara vizata in principal este Letonia, piata speculand despre o posibila aprobare din partea FMI, cu care micul stat baltic are un acord de finantare, pentru o devalorizare a monedei nationale, latul.

Ungaria si Romania, ca si Letonia, au apelat de asemenea de acorduri de finantare cu FMI si alte institutii internationale, iar unii analisti sunt ingrijorati, potrivit Reuters, ca un acord al Fondului Monetar International pentru devalorizarea monedei letone ar putea schimba strategia de sustinere pentru celelalte tari sprijinite de FMI.

Pentru dolar, BNR a afisat un curs de referinta de 2,9721 lei/dolar, cu mai putin de un ban (0,19%) peste nivelul de joi, de 2,9664 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat de la 1,4140 la 1,4230 dolari/euro in prima parte a zilei, iar apoi cursul de schimb a coborat in apropierea cotatiilor initiale. La 13:15, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4171 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu a dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,47% pe an, in usoara crestere fata de cel din sedinta anterioara, de 9,42% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 9,97% pe an, de la nivelul de joi, de 9,92% pe an.

Dobanzile la depozitele overnight din piata monetara se mentin la 9,50-10% pe an, in apropierea dobanzii de politica monetara, de 9,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri