Citibank Romania se asteapta ca in acest an sa obtina un profit similar celui din 2008, insa sucursala din Romania a grupului american va investi mare parte din castiguri in dezvoltarea noii divizii de retail a Citibank, a declarat directorul general al bancii, Shahmir Khaliq.
"Cred ca vom obtine acelasi profit si la finalul acestui an, pe fondul cresterii veniturilor, insa vom investi o mare parte din acesti bani in dezvoltarea diviziei de retail pe care o lansam in aceasta toamna", a spus Khaliq, potrivit NewsIn.

In 2008, Citibank Romania a inregistrat un profit net de aproximativ 23 milioane euro, in crestere usoara, cu 1%, fata de profitul obtinut in anul precedent.

Khaliq a adaugat ca, pentru lansarea noii divizii de retail, Citibank se va baza in principal pe resursele sucursalei din Romania, pe fondul castigurilor obtinute de banca in anii trecuti si a capitalului in exces.

"Avem capital in exces pe baza datelor din balanta de plati, solvabilitatea fiind de 17% conform datelor de la finalul lui 2008 si cred ca mai mare la mijlocul anului. De asemenea, rata credite/depozite este de 63%, una dintre cele mai scazute la nivel de sistem", mentionase Khaliq anterior.

El precizase ca, in prezent, portofoliul de credite pe parte de retail este foarte redus, banca orientandu-se in principal spre companiile mari si apoi pe IMM-uri.

"Clientii principali sunt marile companii, iar portofoliul de clienti IMM este mai redus decat cel al corporatiilor. Cred ca vom continua sa tintim companii din sectorul IMM, dar nu ne asteptam la cresteri la fel de mari ca in anii trecuti", a spus directorul general al Citibank Romania.

Cu toate acestea, in urma lansarii noi divizii de retail, Khaliq estimeaza ca in 5-10 ani Citibank va concura cu alte banci din piata romaneasca mai bine pozitionate pe acest segment.

"Nu vrem o sucursala la fiecare colt de strada, dar intentionam sa venim cu o oferta eficienta din punctul de vedere al clientului", a spus Khaliq.

De asemenea, el considera ca, in ciuda scaderii primei de risc a Romaniei, evaluata prin nivelul CDS-urilor (Credit Default Swap), creditarea puternica isi va reveni odata ce recesiunea va lua sfarsit, somajul nu va mai creste, iar rata creditelor neperformante va incepe sa se reduca.

"Momentan, sunt optimist cu moderatie si prefer sa astept inca un trimestru sau doua pana sa vorbim de terminarea recesiunii. Piata de creditare va urma aceeasi evolutie", a mai spus Khaliq.

La inceputul acestui an, Citibank Romania si-a restructurat reteaua de distributie si a inchis 30 din cele 39 de centre CitiFinancial. Banca a continuat sa ofere atat servicii corporate, cat si pentru populatie prin cele 17 agentii ramase si a folosit 42 de centre de vanzare pentru a oferi credite prin intermediul brokerilor. Procesul de reorganizare a retelei de distributie a presupus concedierea a 80 - 90 de angajati.

Citibank Romania s-a transformat de la 1 ianuarie 2009 in sucursala a Citibank Europe din subsidiara a societatii inregistrate in Irlanda si care tine de grupul american Citi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri