Banca Transilvania si Rompetrol Rafinare se afla printre cele zece companii est-europene cele mai vizate pentru a fi preluate de grupuri occidentale, potrivit unui studiu realizat de Raiffeisen Centrobank (RCB), divizia de investitii bancare a Raiffeisen Zentralbank.
Potrivit RCB, Banca Transilvania, cu o cota de piata de 3%, este vizata de cativa ani de catre institutiile occidentale de credit, insa conducerea considera ca o eventuala preluare nu va avea loc inainte de 2007. Pe langa cele doua grupuri romanesti, in top au mai fost incluse compania petroliera Grupa Lotos precum si producatorul de software Prokom Software, ambele din Polonia. Pachetul majoritar de actiuni al Grupa Lotos este controlat de stat, iar analistii estimeaza ca grupul va fi privatizat in curand. Prokom se afla intr-o etapa de consolidare, insa, datorita pozitiei dominate de pe piata poloneza de profil, ar putea reprezenta o achizitie interesanta.

Conform RCB, investitorii occidentali s-ar putea arata interesati de preluarea bancii turcesti TSKB Yatirim Ortakligi, specializata in emisiuni de obligatiuni. Avantajul acestei institutii consta in nivelul ratingurilor, superior celor ale concurentilor. Cea de-a doua companie turca nominalizata este firma de asigurari Gunes Sigorta, care ocupa a sasea pozitie in topul national de profil. Compania este controlata de Vakifbank, grup care se afla in curs de privatizare, ceea ce i-a determinat pe analisti sa preconizeze ca Gunes Sigorta ar putea fi privatizata in cursul anului viitor.

Compania croata Pliva, cel mai mare grup farmaceutic din regiune, ar putea reprezenta, de asemenea, o tinta pentru firmele occidentale. In prezent detinuta in proportie de 60% de investitori insitutionali, Pliva produce medicamente generice pe care le exporta in Europa de Est si de Vest, SUA si Rusia.

Producatorul sloven de electrocasnice Gorenje, detinut de fonduri nationale de investitii si care are o cota de 4% din piata Uniunii Europene, reprezinta, de asemenea, o posibila investitie pentru grupurile occidentale. In respectivul top a mai intrat si compania lituaniana de telecomunicatii Lietuvos Telekomas, aceasta fiind o posibila tinta de preluare pentru TeliaSonera, care controleaza deja 60% din actiuni. Compania farmaceutica ceha Zentiva, care a incheiat un acord de preluare a Sicomed, ar putea, de asemenea, trezi interesul grupurilor occidentale, intrucat nu are in prezent un investitor strategic. Zentiva este bine pozitionata pe pietele din Europa de Est, statele baltice si Rusia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri