Finantele vor selecta, pana la inceputul saptamanii viitoare, cele 2-3 banci care vor administra emisiunea de eurobonduri a Romaniei, urmand ca de la finalul lui septembrie si in octombrie sa monitorizeze permanent conditiile din piata pentru a alege momentul optim pentru efectuarea emisiunii.
"Avem 10 banci selectate pe lista scurta si urmeaza ca, la finalul acestei saptamani sau inceputul saptamanii viitoare, sa selectam lead-managerii, 2 sau 3 banci care vor administra emisiunea de eurobonduri. Am demarat si selectia casei de avocatura care va asigura consultanta legala pentru emisiune", a declarat secretarul de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP), Bogdan Dragoi, informeaza NewsIn.

El a precizat ca, in aceste conditii, la jumatatea lunii septembrie, autoritatile, impreuna cu bancile selectate, vor putea demara road-show-uri, intalniri de promovare pe plan international a emisiunii de euroobligatiuni.
"Spre finalul lunii septembrie si in octombrie vom incepe sa monitorizam permanent conditiile si putem iesi oricand in piata, in functie de evolutia acestora", a mai spus Dragoi.

Reprezentantul MFP a precizat ca volumul pentru aceasta emisiune poate fi, potrivit mandatului, "intre 500 milioane si 1,5 miliarde euro", iar suma finala va fi "strans legata de maturitate si de pret".

Emisiunea de eurobonduri va fi realizata, cel mai probabil, cu o maturitate cuprinsa intre 5 si 7 ani.

Vineri, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca solicita oferte din partea firmelor de avocatura care vor sa asigure consultanta legala pentru emisiunea de euroobligatiuni, data limita pentru primirea propunerilor fiind 3 septembrie.

Finantele au stabilit lista scurta cu cele 10 institutii financiare care vor putea prezenta oferte imbunatatite in vederea selectarii ca administratori ai emisiunii de euroobligatiuni.

Acestea sunt Barclays Capital, Citibank N.A., Credit Suisse, Deutsche Bank AG, EFG Eurobank Ergasias SA si Bancpost SA, Erste Bank si Banca Comerciala Romana SA, HSBC Group, ING, Societe Generale, Unicredit.

Pe de alta parte, pe plan intern, Dragoi a explicat ca MFP intentioneaza sa inceapa sa se imprumute, pana la finalul anului, pe termen lung, si sa emita titluri de stat cu maturitati "pana la 10 ani", pentru care exista cerere din partea jucatorilor precum fondurile de pensii.

Totodata, el a estimat ca randamentele pe plan local ar putea cobori sub 10% pe an, insa a subliniat ca acest lucru depinde si de reactia bancilor din piata.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri