Dobanzile practicate de bancile comerciale nu se vor mai ajusta la fel de agresiv ca pana acum, in conditiile in care nivelul cursului EUR/RON a intrat pe un trend crescator, semnaleaza Robert C. Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.
Deprecierea puternica a leului in raport cu moneda europeana din ultimele zile va afecta procesul de reducere a dobanzilor la credite si depozite pe care il traverseaza sistemul bancar romanesc, considera Robert Rekkers (foto).

„Am observat ca in ultima perioada cursul a intrat pe un trend crescator, ajungand acum la 4,25 lei pentru un euro, si cum nu stim exact ce se va intampla pe viitor este clar ca procesul de reducere a dobanzilor nu poate fi foarte agresiv”, a declarat directorul general al Bancii Transilvania.

Leul s-a depreciat in ultima luna (10 august – 10 septembrie 2009) cu 1%, cursul de schimb urcand de la 4,2088 pana la 4,2495 lei pentru un euro. „In plus, nu stiam ce se va intampla cu nivelul cursului de schimb dupa ce se vor finaliza alegerile...sau anul viitor”, a mai adaugat Rekkers. (Afla cum a evoluat ieri cursul valutar)

Banca Transilvania a mai taiat dobanzile la depozite cu inca aproximativ jumatate de punct procentual in august, acestea ajungand acum sa varieze intre 7,5% si 11,5% pe an pentru plasamentele in lei si sa fie de cel mult 5% pentru cele in euro.

Pe partea de imprumuturi, criza a impins 1.300 de IMM-uri spre creditele gata garantate de la Banca Transilvania, in aproximativ 3 luni de la lansarea acestui produs, peste estimarile pe care banca le avea.

Seful Bancii Transilvania se asteapta la o rata de crestere a creditelor neperformante in trimestrul al treilea din 2009, o tendinta similara ca in prima jumatate a anului.

"Nu vad o schimbare a trendului in trimestrul trei, in conditiile in care creditele neperformante reflecta o perioada de criza. Am suferit si noi in primele sase luni din cauza creditelor neperformante, dar am facut profit intr-o perioada mai dificila", a declarat Rekkers.

Soldul provizioanelor la credite constituite de Banca Transilvania a crescut cu 94% in primul semestru din acest an, conducand la o scadere de 90% a profitului net, pana la 11 milioane lei (2,6 mil. euro). In acelasi timp, costul net al riscului de credit suportat de banca a crescut de aproape 14 ori, pana la 222 milioane lei. (Citeste si Romanii s-au intors din vacanta si au gasit creditele tot scumpe. De ce?)

Banca Transilvania a revenit in top 5 banci din Romania


„In ciuda provizioanelor mari nu avem nevoie de o recapitalizare deoarece la jumatatea acestui an aveam o solvabilitate de 14%, peste minimul reglementat de 8% si peste pragul de 10% solicitat de BNR si am urcat pe locul 5 in clasamentul bancilor din Romania”, a concluzionat directorul general al Bancii Transilvania.

La sfarsitul anului trecut, banca se pozitiona pe locul sapte in clasemntul bancilor de pe piata locala dupa valoarea activelor.

Dupa ce in ultimii patru ani banca a facut numeroase investitii pentru a-si extinde reteaua teritoriala, activele sale s-au majorat de peste trei ori in aceasta perioada, de la 6,254 miliarde lei, in primul semestru din 2006, pana la 19,288 miliarde lei (4,57 miliarde euro), la 30 iunie 2009.

Volumul total al creditelor acordate de BT a ajuns la finalul primului semestru din 2009 la 11,272 miliarde lei (2,65 mld. euro), imprumuturile acordate intreprinderilor avand o pondere de 57,4%, iar cele acordate populatiei - 42,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri