Banca Mondiala a virat primul imprumut pentru politici de dezvoltare, de 300 milioane euro, in contul Ministerului Finantelor Publice (MFP), iar pana la sfarsitul anului ar urma sa mai intre inca 360 milioane euro, au declarat reprezentanti ai ministerului.
"Restul banilor, pana la 1 miliard euro (diferenta de 340 milioane euro n.r.), ar urma sa fie virati in prima parte a lui 2010", au mai spus sursele citate.

In sedinta din 16 iulie 2009, consiliul directorilor din cadrul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), parte a grupului Bancii Mondiale, a aprobat primul imprumut pentru politici de dezvoltare, de 300 milioane euro, acordat Romaniei.

Pachetul de asistenta financiara discutat cu reprezentantii Comisiei Europene (CE), ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Mondiale (BM) include si trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare in valoare de 1 miliard de euro din partea BM, atasate unui pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul protectiei sociale si sectorului financiar.

"Aceste imprumuturi acordate de BIRD vor fi destinate finantarii deficitului bugetar", preciza MFP, potrivit NewsIn.

Al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare ar urma sa fie aprobat de comitetul directorilor pana la sfarsitul anului 2009, iar cel de-al treilea in primul semestru din 2010.

Pe 19 octombrie, reprezentanti ai Bancii Mondiale anuntau amanarea vizitei in Romania, programata initial pentru saptamana aceasta, care trebuia sa aiba loc in acelasi timp cu cea a misiunii FMI, pana la formarea unui nou guvern.

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat saptamana trecuta, in urma caderii guvernului Boc, ca o misiune care va incepe discutiile cu autoritatile romane privind cea de-a doua revizuire a programului de finantare externa va veni in Romania imediat ce noul cabinet va fi format.

Amelia Torres, purtator de cuvant in cadrul Directiei Generale pentru afaceri economice si financiare, declara ca urmatoarea transa din imprumutul acordat de Uniunea Europeana (1 miliard de euro, dupa ce prima transa de 1,5 miliarde de euro a fost deja platita in luna iulie) ar trebui achitata in ultimul trimestru al anului 2009. "Acest lucru se poate intampla numai daca sunt intrunite toate conditiile, inclusiv bugetul pentru 2010, care respecta angajamentele asumate prin programul de reforma economica si consolidare fiscala", a atras atentia oficialul Comisiei Europene.

Romania a incheiat cu FMI, CE, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale un acord stand-by pe doi ani pentru un pachet de finantare totala de aproape 20 miliarde euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri