Din cele 9 banci care s-au angajat sa-si mentina expunerea pe Romania la nivelul din martie 2009, doar trei s-au plasat la o valoare similara sau mai mare fata de reperul stabilit prin acordul de la Viena si doua au mentinut peste 99% din expunere, informeaza NewsIn, citand surse implicate in discutii.
Astfel, EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, Alpha Bank si Volksbank sunt singurele grupuri bancare ce s-au plasat, la 30 septembrie 2009, la un nivel de expunere pe Romania egal sau peste cel de la finalul lui martie, fata de care principalele noua banci straine din piata s-au angajat sa-si mentina angajamentele.

Grupul elen EFG Eurobank si-a majorat expunerea pe Romania la 110,5% in septembrie fata de finalul primului trimestru al acestui an, in conditiile in care banca-mama a efectuat majorari de capital importante la Bancpost, Alpha s-a plasat usor peste valoarea-reper, ajungand cu expunerea la 101,4%, iar Volksbank a mentinut-o la 100%, arata datele obtinute de NewsIn.

Restul bancilor au inregistrat fluctuatii intre 0,6 si 18 procente, expunerile lor plasandu-se intre 99,4% si 82% din nivelul inregistrat la 31 martie 2009.

In unele cazuri, imposibilitatea de a mentine expunerea la nivelul din martie a fost determinata de epuizarea plafoanelor pentru expunerea suverana, respectiv fata de statul roman, a bancilor in cauza. Pe de alta parte, conditiile dificile si cererea redusa din piata creditului privat au facut ca bancile sa nu-si mai poata majora angajamentele pe segmentul de credit neguvernamental.

Expunerea s-a corectat usor in cazul Erste, banca-mama a BCR ajungand dupa primele noua luni din an la 99,1% din valoarea de la final de martie. In cazul National Bank of Greece (NBG), care detine Banca Romaneasca, expunerea s-a diminuat in acelasi interval la 99,4%, iar Raiffeisen s-a plasat la 96,3% din nivelul-reper.

Scaderi mai importante de expunere au survenit la Unicredit, unde aceasta s-a redus la 82% din nivelul calculat pentru martie, Societe Generale, care s-a plasat la 88% din expunerea globala si in cazul grupului elen Piraeus, care a coborat in septembrie la 92% din expunerea calculata cu sase luni in urma.

Astfel, la nivel agregat, expunerea globala a celor noua grupuri bancare fata de Romania s-a redus cu circa 4% in septembrie, pentru ca in octombrie sa revina usor, cu o diferenta de 3,8% (1,2 miliarde euro).

"In UE, expunerea globala este calculata folosind doua surse, respectiv datele de la Banca Reglementelor Internationale si raportari ale celor noua banci, prin urmare apar diferente intre datele colectate din fiecara tara", au explicat sursele citate.

In cadrul celei mai recente intalniri a reprezentantilor bancilor cu FMI, ai altor institutii financiare internationale, BNR si supraveghetorii din tarile de origine, desfasurata la Bruxelles pe 18 noiembrie, recomandarea reglementatorilor a fost ca bancile sa revina sau sa isi mentina in continuare expunerea la nivelul din martie, acceptandu-se totodata variatii reduse, cu pana la 2 puncte procentuale.

"Recomandarea pe care s-a insistat a fost ca bancile sa nu mai inregistreze oscilatii de expunere atat de ample. Nu s-a stabilit o marja de variatie, dar s-a convenit ca fluctuatii cu pana la 2 puncte procentuale s-ar plasa in limite rezonabile", au spus sursele.

Potrivit comunicatului de presa publicat in urma intalnirii de la Bruxelles de FMI, "la sfarsitul lui octombrie 2009, expunerea bancilor-mama pe Romania a fost mentinuta in mare parte la nivelul din data de referinta (martie 2009)".

"In unele cazuri, expunerea a scazut temporar sub nivelul stabilit. Aceste banci si-au reafirmat insa intentia de a-si respecta angajamentele. In acest sens, bancile au subliniat nevoia de instrumente de investitii adecvate", mai preciza FMI.

In urma primelor discutii de la Viena de la finalul lui martie, noua mari grupuri financiare s-au angajat in fata CE, FMI si BNR sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania.

O parte din discutiile din martie s-au concretizat in mai, cand a avut loc o a doua intalnire in acelasi format, la Bruxelles, unde bancile au promis ca isi vor mentine expunerea pe Romania la nivelul de la finalul lui martie 2009. Acordul dintre marile banci din Romania, FMI, CE si BNR a fost calificat insa, de oficiali, ca fiind un "gentlemen's agreement", care nu presupune sanctiuni in cazul neindeplinirii complete a conditiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri