Preturile la apartamente au scazut in ultimii doi ani, dar dobanzile practicate de banci la creditele ipotecare au crescut, iar cursul EUR/RON a urcat semnificativ, pe fondul riscurilor din economie.
Daca un apartament de 2 camere in Bucuresti costa 95.000 euro acum doi ani, in prezent pretul acestuia este de doar 65.000 euro, dar dobanda medie de la inceputul lui 2010 la credite a ajuns la 7,4%, in crestere fata de 6,2%, cat era la inceputul lui 2008.

Totusi, pe fondul reducerii preturilor apartamentelor, spre exemplu cele de 2 camere din Bucuresti, astazi ar trebui sa platim o rata cu 23% mai mica fata de acum doi ani la un credit ipotecar in euro contractat pentru achizitionarea acestuia, potrivit unei analize realizate de consultantii Alliance Finance Broker.

"Asadar, dupa un an in care piata creditelor ipotecare s-a bazat in mare parte pe programul Prima Casa, inceputul lui 2010 propune noi perspective. Sunt cativa factori importanti care conduc la acest rezultat. In primul rand scaderea preturilor in domeniul imobiliar, dar si reducerea dobanzilor bancare fata de anul 2009, accentuata de reducerea cotatiei EURIBOR la 6 luni de la 4,41% (20.01.2008) pana la 0,98% (21.01.2010)", explica specialistii brokerului de credite Alliance Finance Broker.

Analiza vizeaza modificarile de pret, dobanda si rata pentru un apartament cu doua camere situat intr-un cartier mediu din Bucuresti, dar si schimbarea de atitudine a bancilor, care se arata mai interesate sa acorde imprumuturi. Consultantii au folosit in realizarea analizei nivelul mediu al dobanzii de pe piata si un avans propriu pentru achizitionarea apartamentului de 15%.



Alliance Finance Broker sustine ca, in ultimii doi ani, preturile apartamentelor de doua camere din Bucuresti au scazut cu peste 31%, dobanzile la credite au crescut cu 19%, iar cursul de schimb EUR/RON a crescut cu 11,65%. Insa, daca pentru acelasi apartament, rata lunara la credit era in ianuarie 2008 de 495 de euro, iar acum nu depaseste 382 de euro.

"Dupa cum se observa, cei care solicita acum un credit vor iesi mult in avantaj, fata de cei care au contractat un imprumut pentru acelasi gen de imobil in urma cu doi ani", concluzioneaza reprezentantii Alliance Finance Broker.

Scenariu fara Prima Casa: Preturile apartamentelor ar fi scazut pana la nivelul din 2006

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri