Romanii au renuntat sa se mai imprumute in 2009, preferand sa mearga la banca doar pentru a achita ratele la creditele pe care deja le aveau sau pentru a deschide depozite si a beneficia de dobanzile avantajoase oferite de institutiile de credit la produsele de economisire.
Creditul privat contractat de populatia si companiile din Romania s-a situat la finalul anului 2009 la aproximativ acelasi nivel, agentii economici aratand ca nu au mai fost dispusi sa isi asume si mai multe riscuri pe timp de criza.

Stagnarea creditului privat nu a fost doar o consecinta a evolutiei cererii de credite, ci si a ofertei, pe masura de bancile au devenit tot mai prudente si si-au selectat noii clienti cu mai multa atentie decat in trecut.

Avansul anual al creditului neguvernamental s-a temperat la 0,9% in 2009, in termeni nominal, insa, in termeni reali, creditul privat a inregistrat o scadere de 3,6%. Creditul neguvernamental acordat de banci a ajuns, in decembrie 2009, la valoarea de 199,88 miliarde lei (47,27 miliarde euro).



In sens opus, pe fondul crizei economice din Romania, economisirea a devenit din ce in ce mai importanta pentru populatie si companii. Portofoliul de depozite din banci s-a majorat in 2009 cu 10,8%, ajungand pana 167,742 miliarde lei (38,3 miliarde euro) la finalul lunii decembrie.

Spre fericirea bancilor, in 2009 a existat cineva care a avut nevoie sa se imprumute seminificativ, mai exact statul roman. In conditiile in care banii de la Fondul Monetar International si cei de la Comisia Europeana promisi pentru finalul anului 2009 nu au mai ajuns, iar nevoia de finantare a statul a fost tot mai accentuata pe fondul majorarii semnificative a cheltuielilor bugetare, creditul guvernamental a explodat in 2009.



Soldul creditului guvernamental a urcat cu 172,1% in 2009, ajungand pana la 46,815 miliarde lei (11,07 miliarde euro), dupa ce in urma cu un an era de doar 17,268 miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri