Moneda nationala a recuperat o parte din terenul pierdut in fata euro in sedintele anterioare, pana la 4,13 lei/euro, in conditiile in care si alte monede din regiune au avut o tendinta similara de apreciere.
Astfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,1325 lei/euro, cu aproape un ban (0,17%) mai scazut decat cel de vineri, de 4,1397 lei/euro.

"Cursul valutar a evoluat destul de linistit in lipsa unor stiri care sa miste piata. Nici valutele din regiune nu au avut miscari semnificative", a declarat, potrivit NewsIn, Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania.

Astfel, in prima parte a sedintei valutare de luni, leul s-a apreciat de la 4,1440 la 4,1280 unitati/euro, dupa care a pierdut teren pana la 4,1370 lei/euro, nivel la care era cotat la ora 14:00.

Pe pietele din regiune, celelalte monede au inregistrat, de asemenea, usoare aprecieri fata de euro. Astfel, zlotul s-a apreciat de la 4,10 la 4,07 unitati/euro, dupa care a pierdut o parte din teren pana la 4,09 zloti/euro, iar cursul forintului a scazut initial de la 274,40 la 273 forinti/euro, dupa care a fluctuat usor peste acest nivel.

Pentru moneda americana, cursul de referinta anuntat de BNR este de 3,0160 lei/dolar, in scadere cu aproape un ban (0,22%) fata de cel afisat vineri, de 3,0228 lei/dolar.

Pe pietele internationale, dolarul a avut o evolutie inversa monedelor din tarile emergente, depreciindu-se initial de la 1,3630 la 1,3710 dolari/euro, dupa care a castigat teren, iar la 14:00, ora Romaniei, euro era cotat la 1,3680 dolari.

BNR a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,51% pe an, in usoara crestere fata de cel de vineri, de 6,43% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 7,01% pe an, de la nivelul din sedinta precedenta, de 6,93% pe an.

Pe piata monetara, dobanzile overnight s-au mentinut in apropierea dobanzii de politica monetara, de 7% pe an la 6-7% pe an.

O volatilitate rezonabila pe cursul de schimb EUR/RON este benefica, considera guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, iar variatii ale cursului de 3-4% sunt normale.

"Noi consideram ca o volatilitate rezonabila este benefica", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, adaugand ca variatiile de curs de 3-4% sunt normale.

De asemenea, guvernatorul BNR a mai adaugat: "Nu ne luam angajamentul sa contracaram orice miscare de sentiment din piata care influenteaza cursul".

Cititi mai multe aici.

Cele mai importante declaratii ale lui Isarescu din conferinta pe inflatie


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri