Piata de asigurari a incheiat anul 2009 cu un volum de prime brute subscrise de 8,837 miliarde de lei (2,08 mld. euro), nivel in usoara scadere comparativ cu cel inregistrat in 2008, potrivit datelor provizorii transmise de companiile de asigurari catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
In 2008, companiile au subscris atat pe segmentul de asigurari generale, cat si pe sectorul asigurarilor de viata prime in valoare totala de 8,9 miliarde de lei ceea ce arata o scadere usoara a pietei de 1,1% in 2009.

Scaderea segmentului de asigurari de viata de 13%
comparativ cu 2008, de la 1,868 miliarde de lei la 1,625 miliarde de lei (383 mil. euro) a fost echilibrata in ansamblul industriei de evolutia pozitiva a sectorului de asigurari generale.

“Sectorul asigurarilor de viata a resimtit cel mai acut criza financiara, avand in vedere cresterea somajului si scaderea veniturilor consumatorilor de produse de asigurari. Unul dintre factorii care au avut o influenta importanta asupra acestui sector a fost cel psihologic, pentru ca teama si incertitudinea cu privire la siguranta financiara a consumatorilor au dus, in prima parte a anului trecut, atat la cresterea numarului de rezilieri si de rascumparari de contracte, cat si amanarea intentiei de cumparare a unei polite de asigurari”, explica presedintele CSA, Angela Toncescu (foto).

Totodata, CSA recomanda consumatorilor de produse de asigurari de viata sa se informeze cu privire la toate clauzele pe care contracte de asigurari de viata le include si sa fie constienti ca acestea reprezinta instrumente de economisire pe termen lung.

“Prin urmare, consumatorii trebuie sa stie, chiar de la momentul achizitionarii, ca rascumpararile inainte de termen nu vor aduce beneficiile asteptate”, a explicat Toncescu adaugand ca primele semne de revenire ale segmentului de asigurari de viata s-au facut simtite in ultimul trimestru al anului trecut, cand numarul rascumpararilor si rezilierilor de contracte s-a diminuat simtitor.

Clasele de asigurari de viata care au avut o evolutie pozitiva au fost unit-linked (8,59%), de sanatate (7,54%) si de accidente (14,42%).

Indemnizatiile brute platite si sumele platite pentru rascumparari si contracte de asigurari de viata ajunse la maturitate au totalizat anul trecut 680,720 milioane de lei(160,84 mil. euro) , in crestere fata de 2008 cu 37,48% cand s-au paltit indemnizatii in avloare totala de 495,1 milioane de lei.

Pe segmentul asigurarilor generale, primele brute subscrise au avansat cu 2,03%, de la 7,068 miliarde de lei la 7,211 miliarde de lei (1,64 mld. euro). “Cea mai buna evolutie a fost inregistrata de segmentul asigurarilor de garantii, unde primele brute subscrise au avansat cu 158,6%, de la 12,641 milioane de lei, in decembrie 2008, la 32,691 milioane de lei, in decembrie 2009”, se detaliaza in comunicatul Comisiei.

Segmentul asigurarilor auto, Casco si obligatorii de raspundere civila auto (RCA), a totalizat un volum de prime brute subscrise de 5,562 miliarde de lei. La aceasta data, ponderea celor doua linii de asigurare in total piata reprezinta aproximativ 63%.

Despagubirile au crescut cu 26,36% fata de 2008

Despagubirile totale platite de societatile de asigurare in 2009, atat pe segmentul asigurarilor non-life cat si pe cel de viata, au totalizat 5,861 miliarde de lei (1,32 mld. euro), nivel in crestere cu 26,36% fata de anul precedent.

Apoi, indemnizatiile brute platite de companiile autorizate sa practice asigurari generale au totalizat, anul trecut, 5,180 miliarde de lei, fata de 4,143 miliarde de lei, in 2008. “Cresterea acestui indicator a fost de 25,03% fata de anul anterior”, precizeaza CSA.

“Anul trecut, 16 companii de asigurari au efectuat majorari de capital, in scopul dezvoltarii activitatii. Aportul aztionarilor acestor asiguratori a avut o valoare totala ce a depasit 536 milioane lei, adica de peste 127 milioane euro. Aceasta suma nu include infuziile de capital realizate de Groupama pentru definitivarea procesului de fuziune dintre SC Groupama, fosta BT Asigurari, si Asiban”, detaliaza presedintele CSA.

Toncescu a adaugat ca majorarile de capital au fost realizate, in buna parte, la solicitarea CSA, care monitorizeaza solvabilitatea si lichiditatea companiilor de asigurari, astfel incat acesti indicatori sa se mentina peste limitele prevazute de reglementarile in vigoare.

In ceea ce priveste rezervele tehnice ale companiilor de asigurare, acestea au atins 6,9 miliarde de lei (1,62 mld. euro) pe segmentul asigurarilor generale si la 3,889 miliarde de lei, pe cel al asigurarilor de viata.

“Fata de sfarsitul anului 2008, rezervele tehnice pentru clasele de asigurari generale au marcat o crestere nominal de 7,6%, iar pentru clasele de asigurari de viata, una de 13,61%”.

Estimari optimiste pentru 2010

Presedintele CSA, Angela Toncescu estimeaza ca piata asigurarilor va recupera, in 2010, usoara scadere inregistrata anul trecut.

“CSA considera ca aceasta industrie, strans legata de celelalte sectoare ale economiei romanesti, va incheia anul acesta pe un plus de cel putin 5%, in conditiile in care nevoia de protectie a inceput sa fie constientizata tot mai mult de potentialii consumatori. Scenariul acesta optimist, in care vedem o crestere a subscrierilor de 5%, ar putea fi inlocuit de unul pesimist doar in conditiile in care va avea loc o noua degradare a indicatorilor macroeconomici”, a spus Angela Toncescu, dar chiar si in acest caz, concluzioneaza ea, in care intreaga economie ar putea fi supusa unor noi presiuni, piata de asigurari ar putea incheia anul 2010 la un nivel al subscrierilor similar celui din 2009.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri