Oficialii guvernamentali recomanda romanilor sa economiseasca prin fondurile de pensii private facultative, care au inregistrat in ultimul an un randament mediu de 20,5% (fata de o inflatie de 4,5%).
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) saluta declaratiile de sustinere a sistemului de pensii private venite din partea oficialilor Guvernului Romaniei si invita marele public sa se informeze in legatura cu beneficiile economisirii individuale in fondurile de pensii private.

De la lansarea pensiilor private in Romania in 2007, acestea au devenit, datorita legislatiei moderne si prudente, precum si datorita randamentelor investitionale consistente, cele mai atractive instrumente de economisire si investire pe termen lung pentru intreaga populatie a tarii.

Aflat sambata la Sibiu, in cadrul unei conferinte de presa dupa o intalnire cu sindicatele, Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, domnul Adriean Videanu, a facut urmatoarele declaratii:

„Principiul contributivitatii trebuie sa guverneze sistemul public de pensii. Cei care vor pensii mai mari au posibilitatea pilonului III de pensii. Fiecare, daca vrea o pensie cu mult mai mare, sa-si asume riscul de a investi in sectorul privat de asigurari de pensii pe viitor, dar sistemul public nu le mai poate sustine. Credeti ca noi am fi inceput acest proces? Credeti ca ne este drag? Evident ca nu, dar este o necesitate pentru Romania”.



Nu este prima data cand un inalt oficial guvernamental indeamna publicul sa ia in considerare suplimentarea veniturilor la pensie prin contributii la fondurile de pensii private. In luna mai a anului 2009, cand Guvernul a definitivat principiile pentru proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii, insusi Premierul Romaniei, domnul Emil BOC, s-a propuntat pentru participarea mai larga a populatiei la fondurile de pensii facultative:

„Jurnalist: Ati spus ca ati eliminat principiul privind pensia ocupationala. Inseamna acest lucru ca practic acea propunere a Ministerului Muncii este eliminata?

Premierul Emil BOC: Din cele opt principii au ramas sapte.

Jurnalist:
Inseamna si ca nu va mai aparea prin introducerea legii unice a pensiei pensia ocupationala?

Premierul Emil BOC:
Exista posibilitatea pensiei facultative, potrivit sistemului deja existent.”

APAPR considera ca aceste declaratii oficiale indeamna la responsabilizarea populatiei, prin stimularea economisirii private pentru pensie. De asemenea, aceste declaratii sunt in linie cu recomandarile Bancii Mondiale, Uniunii Europene si Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD, care grupeaza cele mai dezvoltate 31 de state ale lumii), care recomanda campanii publice de informare a populatiei pe tema pensiilor de stat si private.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri