Piata de factoring din Romania ar putea creste anul acesta cu 10-15% fata de 2009, cand a scazut cu 27,8%, pana la 1,3 miliarde de euro, comparativ cu 2008, in contextul diminuarii puternice a numarului debitorilor acceptati de companiile de profil, conform estimarilor directorului general al Next Capital Factoring, Bogdan Rosu.
"Potrivit datelor furnizate de institutiile din domeniu si de IFG (International Factors Group, o asociatie internationala a bancilor si a institutiilor de factoring, n.r.), piata romaneasca de factoring a fost estimata la 1,3 miliarde euro in 2009. In general, atat bancile, cat si IFN-urile au avut o plaja mult mai restransa de debitori acceptati, cat despre anul in curs credem ca industria ar putea cunoaste o crestere de 10-15% maxim intr-un scenariu pozitiv fata de 2009, pentru ca nivelul din 2008 este foarte greu de atins", a declarat Bogdan Rosu (foto).

In 2008, piata de factoring a atins un nivel total de 1,8 miliarde de euro (vezi grafic), in crestere cu 63% fata de 2007.

Evolutia pietei de factoring in Romania (mil.euro)



Sursa: Next Capital Factoring. Datele pentru 2009 sunt estimarile companiei.

Totusi, Rosu se declara optimist in privinta evolutiei factoringului in decursul acestui an."Noi consideram ca bancile vor fi in continuare greu de abordat de IMM-uri, iar factoringul reprezinta o solutie pentru acestea, fapt ce va conduce la o crestere a pietei romanesti de factoring", argumenteaza Rosu.

"In ce priveste Next Capital, am acceptat doar 25-30% dintre companiie care au aplicat pentru factoring, dupa o analiza financiara a acestora", a adaugat Rosu.

El a amintit ca numarul firmelor intrate in insolventa a crescut anul trecut cu 25%, pana la 18.421, de la 14.724 in 2008. Apoi, valoarea instrumentelor de plata fara acoperire (bilete si cecuri n.r.) s-a dublat in 2009, iar numarul acestora s-a triplat comparativ cu 2008.

De asemenea, a explicat oficialul Next Capital Factoring, valoarea incidentelor raportate la CRB a depasit 4 miliarde de lei anul trecut.

Potrivit datelor din 2008, Romania ocupa ultimul loc in regiune in functie de volumul tranzactiilor de factoring raportat la produsul intern brut (PIB), cu un nivel de 0,52%, fata de 0,67% din PIB in Bulgaria.”Nivelul slab de penetrare in PIB al factoringului arata ca acest sector are un potential important de crestere”, concluzioneaza Rosu.

Factoringul este un produs de finantare, care presupune cesiunea facturilor cu plata la termen in vederea obtinerii rapide de numerar. Finantarea nu include garantii materiale (depozit, ipoteca), ci se face strict pe baza facturilor emise de clienti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri