Reducerea veniturilor bugetarilor da deja emotii bancherilor, care spun totusi ca sunt pregatiti pentru valul de restructurare generat de masurile de austeritate.
"Ne asteptam sa existe un al doilea val de restructurare generat de aceste masuri. Eu cred ca sistemul bancar este pregatit sa faca fata cu brio la acest nou val de posibile restructurari", a spus Sergiu Oprescu (foto), presedintele executiv al Alpha Bank Romania.

De asemenea, el a precizat ca viitoarele restructurari vor fi mai usor de realizat decat cele din 2009.

"Cred ca posibilitatile noastre de restructurare la nivelul anului 2010 sunt mai avansate decat ceea ce am avut la nivelul anului 2009. Sa nu uitam un lucru. In clipa de fata nu vorbim de o restructurare pe un caz in care clientul si-a pierdut locul de munca, ceea ce s-a intamplat anul trecut, cand sistemul privat s-a contractat. Vorbim de o restructurare care are in vedere o scadere a veniturilor, ceea ce va fi mult mai usor de realizat in perspectiva sistemului bancar", a declarat Sergiu Oprescu.

Reducerea veniturilor bugetarilor ne va forta sa restructuram creditele luate de acestia, intrucat ei isi vor putea achita tot mai greu creditele, a declarat directorul general al Piraeus Bank, Catalin Parvu.

El a precizat ca, inca din ultimul trimestru al anului 2008, unele credite au inceput sa aiba probleme.

"Din cauza crizei, o parte din populatie nu a mai putut sa plateasca. Si acum ma refer la ce se va intampla maine cu populatia care este considerata ca angajata bugetar, care va avea veniturile reduse si care are credite la noi. Mai pot sa plateasca? Nu. Trebuie sa restructuram 30% din portofoliu? Cam atata reprezinta partea de bugetari. Da. Acestea inseamna costuri, in timp ce veniturile raman la fel", a explicat Parvu.

Referitor la reluarea creditarii in urmatoarea perioada la nivel de retail, Parvu a declarat ca se asteapta la o stagnare, in cel mai bun caz.

El a adaugat ca reducerea veniturilor bugetarilor cu 25% va afecta si zona de economisire.

"Anul trecut a fost unul bun pentru economisire. Anul acesta, cu toate masurile care se iau, probabil ca acea crestere in economie va fi mai mica decat anul trecut", a mai spus Catalin Parvu.

Costurile bancilor din Romania se vor majora in urma noilor reglementari, dar, pe termen lung, sistemul bancar isi va relua cresterea, a declarat Zoltan Major, vicepresedinte executiv pe retail in cadrul UniCredit Tiriac Bank.

Noile norme privind creditarea vor genera costuri mai mari pentru banci. In acelasi timp, masurile de austeritate luate de guvern, care includ diminuarea veniturilor angajatilor din sectorul de stat cu 25%, vor creste supraindatorarea si vor duce la o scadere a consumului, iar creditarea va avea de suferit, spune Major.

"Vom avea o descrestere a consumului de cateva procente, conform ultimelor estimari", sustine Major.

"Focusul bancilor romanesti pe termen scurt va fi pe eficientizarea retelei si a costurilor. (O problema este) supraindatorarea, in contextul actual, cand avem minus 25% in sectorul bugetar, si este foarte clar ca gestionarea costurilor si a relatiei cu clientii sunt foarte importante", spune Zoltan Major.

El a mentionat ca profitul va continua sa scada: daca in 2008, profitul bancilor a fost de aproximativ 4 miliarde de lei, in 2009 a scazut la aproximativ 900 de milioane de lei. Statul a beneficiat de impozite din acest profit, iar diminuarea lui va insemna si scaderea incasarilor statului, sustine Major. In plus, o mare parte a profitului a mers catre majorari de capital, pentru a sustine solvabilitatea in sistemul bancar.

Insa, in pofida dificultatilor, cresterea creditarii va fi reluata, pe termen lung, sustine Major.

"Romania este inca sub-bancarizata, ponderea creditelor ipotecare in PIB este de doar 5%, in restul Europei e dublu, iar in unele tari occidentale, de pana la 40% din PIB," sustine Major.

"Nu vom mai avea cresteri de 50-70%. Va fi o crestere mult mai sustenabila, fara oscilatii majore", a mai spus directorul UniCredit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri