Lipsa de bani sau imposibilitatea de a se mai imprumuta de la banci ii pun pe clientii bancilor, in cele mai multe cazuri, in imposibilitatea de a rambursa anticipat creditele contractate in trecut, desi comisionul de rambursare anticipata a fost eliminat de mai bine de o luna.
Romanii abia mai au bani sa isi plateasca ratele la credite, astfel ca sfera clientilor care se gandesc la refinantare este tot mai restransa, mai ales dupa reducerea salariilor din sectorul public cu 25% si a majorarii cotei TVA la 24%. “Dupa o luna si jumatate de la eliminarea comisionului de rambursare anticipata, rambursarile se situeaza la acelasi nivel ca inainte, chiar cu o usoara scadere la nivelul creditelor negarantate”, explica Radu Topliceanu, director executiv al ariei de clienti persoane fizice in cadrul Raiffeisen Bank.

El sustine ca, desi se discuta intens despre refinantare in contextul aplicarii OUG 50/2010, care prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila, actorii pietei care vesteau un “boom” al refinantarilor uita sa isi puna intrebarea daca clientii au sau nu bani.

“Decizia de a rambursa anticipat nu depinde in primul rand de existenta sau nu a unui comision, ci de faptul de a avea sau nu banii necesari. In varianta refinantarii, mai ales pentru credite garantate, trebuie spus ca in multe cazuri clientii nu au, in conditiile de piata actuale, o astfel de optiune – fie pentru ca valoarea actuala a garantiei nu mai acopera soldul creditului, fie pentru ca gradul de indatorare este astazi prea mare (pentru ca, de exemplu, veniturile titularului au scazut)”, explica Topliceanu.

Bancile sunt obligate, conform prevederilor din OUG 50/2010, sa elimine comisionul de rambursare anticipata pentru toate creditele cu dobanda variabila, fie ca este vorba de imprumuturi acordate in trecut, fie ca se discuta despre noi credite. Bancile pot solicita comision de rambursare anticipata doar la creditele cu dobanda fixa, insa valoarea acestuia nu poate sa depaseasca 1%.

Raiffeisen le ofera clientilor posibilitatea de a-si consolida mai multe credite intr-unul simplu, in conditiile in care este avantajos si pentru acestia.

“Nu cred ca refinantarea in sine va relansa creditarea.
Este doar o solutie care poate fi avantajoasa pentru anumiti clienti, dar nu e panaceu. Ca si in alte segmente, trebuie sa ne uitam la indicatori economici fundamentali, cum sunt veniturile disponibile ale gospodariilor, increderea consumatorilor, rata somajului sau perspectivele de crestere economica”, afirma directorul din cadrul Raiffeisen Bank, una dintre primele 10 banci de pe piata locala.

Raiffeisen a reusit in ultimele 2-3 luni sa creasca volumele de credite acordate, astfel ca banca a inregistrat si o majorare a soldului total al creditelor (imprumuturile noi au depasit ca volum rambursarile). Profitul net al bancii a fost de aproape 50 de milioane de euro dupa prima jumatate a acestui an, in scadere cu doar 5% fata de perioada similiara din 2009.

Totusi, directorul executiv al diviziei de persoane fizice din cadrul Raiffeisen, nu se arata optimist in ceea ce priveste viitorul si subliniaza ca inca exista multe incertitudini in economie. “Efectele cresterii taxelor, reducerii de venituri din sectorul bugetar, precum si anuntatele disponibilizari pot avea in continuare un efect negativ asupra volumului creditarii in segmentul de retail. De asemenea, perspectivele economice neclare ne fac sa fim rezervati”, a spus Topliceanu.

Portofoliul de credite al Raiffeisen Bank se ridica la mijlocul lui 2010
la peste 2,7 miliarde de euro, in crestere cu 6,7% fata de prima jumatate a anului precedent, in timp ce depozitele clientilor totalizau 3,4 miliarde de lei, in crestere cu 5,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri