Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat noi reglementari in domeniul autorizarii administratorilor de fonduri de pensii private, in vederea actualizarii cadrului legal existent, a anuntat Comisia.
In data de 29 septembrie anul curent, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat noi reglementari in domeniul autorizarii administratorilor de fonduri de pensii private, in vederea actualizarii cadrului legal existent: Norma privind autorizarea de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a unui fond de pensii administrate privat, respectiv Norma privind autorizarea de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a fondurilor de pensii facultative.

Odata cu aprobarea noilor norme se abroga Norma nr. 1/2006 privind autorizarea de constituire a societatii de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, Norma nr. 2/2006 privind autorizarea societatii de administrare a fondurilor de pensii facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv Norma nr. 2/2007 privind autorizarea administratorilor in sistemul pensiilor administrate privat, se arata in comunicatul CSSPP.

Actualizarea cadrului legal cu privire la procesul de autorizare de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a fondurilor de pensii administrate privat, respectiv a fondurilor de pensii facultative, prin introducerea unor prevederi cu privire la guvernanta corporativa a administratorului, creeaza premizele introducerii in viitor a unei supravegheri pe baza de riscuri.

Noile reglementari privind guvernanta corporativa la nivelul administratorului sunt menite sa asigure un grad ridicat de protectie a participantilor, printr-o organizare stricta si transparenta cu privire la desfasurarea activitatilor si procesul de adoptare a deciziilor la nivelul administratorului.

Dintre imbunatatirile legislative aduse de noile norme, CSSPP evidentiaza cerinta autorizarii individuale a membrilor consiliului de administratie, consiliului de supraveghere, directorilor sau directoratului/conducatorilor, precum si posibilitatea ca, in cadrul procesului de autorizare individuala, sa fie sustinut un interviu profesional cu membrii organelor de conducere statutara.

Noile reglementari constituie un pas important in prevenirea situatiilor care pot genera conflicte de interese, aducand clarificari privind functiile specifice institutiilor financiare precum controlul intern si managementul riscului, introducand structuri si linii clare de responsabilitate. Persoanele care vor ocupa aceste functii vor fi autorizate individual de catre CSSPP, in urma unui interviu profesional. Totodata, in vederea administrarii conflictului de interese la nivel de grup, normele implementeaza prevederi referitoare la conducerea executiva. Membrii directoratului, directorii/conducatorii nu pot avea raporturi de munca, comerciale sau alte raporturi similare cu persoanele afiliate administratorului sau cu alte entitati din grupul din care fac parte, cu exceptia mandatelor de reprezentare in consiliul de administratie/consiliul de supraveghere. In acest sens, persoana aflata in aceasta situatie trebuie sa actioneze in interesul exclusiv al fondului de pensii, al participantilor si al societatii de administrare.

Astfel, noile prevederi creeaza premizele cresterii responsabilizarii persoanelor cu functii de conducere si de control, structurarea clara a operatiunilor si documentarea acestora astfel incat supravegherea activitatii administratorului sa poata urmari procesele, deciziile la nivelul administratorului precum si modul prudential in care sunt administrate activele si protejate interesele participantilor.

Norma privind autorizarea de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a fondurilor de pensii administrate privat elaborata in aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si Norma privind autorizarea de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a fondurilor de pensii facultative elaborata in aplicarea Legii nr. 204/2006 privind fondurile de pensii facultative, cu modificarile si completarile ulterioare vor fi transmise spre publicare in Monitorul Oficial si vor fi disponibile si pe site-ul csspp.ro, la Rubrica: Legislatie, la data publicarii lor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri