Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au atins un randament mediu de 13,3% in primele 9 luni ale anului, in timp ce activele nete totale administrate au depasit valoarea de 300 de milioane de lei, a anuntat Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Fondurile de pensii private facultative au au inregistrat in primele 9 luni ale anului 2010, o performanta medie de 10,2%, in timp ce valoarea activelor fondurilor de pensii de Pilon III au ajuns la aproape 300 de milioane de lei, in contextul in care economia Romaniei a cunoscut o perioada de recesiune.

Comparativ, rata medie a tuturor dobanzilor bancare la depozitele in lei, aferenta unei perioade de 9 luni, a fost de circa 6%, conform unor calcule pe baza datelor publicate de BNR. In acelasi timp, inflatia estimata pentru primele 9 luni ale anului este de aproximativ 6%.

Pentru perioada de la lansare si pana in prezent, randamentele investitionale medii anuale sunt de 9,3% pentru fondurile de Pilon III (lansate in luna mai 2007), mult superioare ratei inflatiei din aceleasi perioade.

Randamentele inregistrate pe primele 9 luni din 2010 sunt cu atat mai atractive cu cat au fost realizate pe fundalul unei recesiuni economice prelungite, a tensiunilor de pe pietele financiare interne si internationale si a unor presiuni inflationiste puternice (cauzate de majorarea TVA).

Totodata, la sfarsitul primelor 9 luni ale acestui an, activele fondurilor de pensii de Pilon II au ajuns la circa 3,89 miliarde de lei. Astfel, activele cumulate ale tuturor fondurilor de pensii private au depasit 4,18 miliarde de lei, adica echivalentul a 980 de milioane de euro.

„In pofida recesiunii prelungite si a conditiilor nefavorabile de pe pietele financiare, fondurile de pensii au continuat sa investeasca prudent si profitabil, consolidandu-si rezultatele pozitive de pana in prezent. Acest fapt nu face decat sa demonstreze caracterul viabil pe termen lung al sistemului de pensii private, care a traversat cu succes aceasta perioada de riscuri si incertitudini economice si financiare”, a comentat Crinu Andanut (foto), presedintele APAPR, rezultatele fondurilor de pensii private.


SURSA: APAPR
La sfarsitul lunii august, peste 0,2 milioane de participanti contribuiau la fondurile de pensii facultative, in crestere cu 19,9% fata de luna august din 2009 si cu 1,2% raportat la luna precedenta din 2010. Ponderea cea mai mare in structura de plasamente a fondurilor de pensii facultative era detinuta de titlurile de stat (67,3%).

In perioada de analiza, un numar de 13 fonduri de pensii facultative erau active: pe aceasta piata: AZT Moderato, AZT Vivace, BCR Prudent BRD Medio, BRD Primo, Concordia Moderat, Eureko Confort, ING Activ, ING Optim, OTP Strateg, Pensi Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri