Creditul ipotecar acordat in euro reprezinta pentru Romania o bomba cu efect intarziat, pentru ca "euroizarea" creeaza conditiile unui consiliu monetar si pune banca centrala in imposibilitatea de a-si aplica politica monetara, afirma directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, citat de Mediafax.
"Creditul ipotecar in euro este po bomba cu efect intarziat (... ) Acest portofoliu existent de credite ipotecare in euro, de 7-8 miliarde, aceasta problema de facto te face sa te comporti ca un consiliu monetar (...) este un comportament aproape similar currency board, dar am vazut ca este numit de presa internationala shadow euro, bazat pe un portofoliu existent", a spus Negritoiu.

Seful ING Romania apreciaza ca finantarile in euro sunt produse atipice pentru o economie locala, emergenta, care pot crea distorsiuni majore, fiind originate ca obligatii in euro pe baza unor venituri in lei.

"Este bomba cu efect intarziat pentru ca nu poti sa-ti aplici politicile monetare intr-o piata dominata de euro, este o piata off-shore, care scapa autoritatilor, nepredictibila, neguvernabila. N-ai cum sa pretinzi sa guvernezi si sa influentezi ceva in tara ta cand e vorba de ceva ce n-ai originat", a spus Negritoiu.

Directorul ING Romania apreciaza ca "euroizarea" este in preznt cea mai mare problema a Romaniei, punctand ca firmele locale sunt indatorate excesiv in valuta.

"Riscul de credit si ridcul valutar sunt importante. In mediu bancar exista aceasta preocupare si de aceea creditele se dau acum cum se dau", a mai spus Negritoiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri