OUG 50/2010, cel mai controversat act normativ din ultimii ani, are ca principal scop transpunerea unei directive europene din 2008 privind creditele de consum in legislatia nationala. Directiva impune bancilor o transparenta puternica la nivelul costurilor aferente creditelor, insa ordonanta prin care se transpune aceasta directiva in Romania a creat o disputa puternica intre bancheri si clienti.
Bancherii, pe de o parte, vor ca ordonanta sa se rezume la obiectivul de transparenta a costurilor, iar, pe de cealalta parte, clientii au vazut in acest act normativ posibilitatea de a li se reduce costul creditarii.

Wall-Street a discutat cu Cezar Gusu (foto), deputy managing partner in cadrul casei de avocatura Bostina si Asociatii, despre ce efecte are OUG 50/2010, dar si care sunt riscurile pe care si le asuma clientii atunci cand decid sa dea banca in judecata.

Ordonanta are multe prevederi legale care sunt interpretabile. As analiza intai nevoia careia raspunde aceasta ordonanta. A existat o practica bancara in care existau contracte de credit cu anumite clauze care au ajuns sa fie considerate abuzie, de catre ANPC in primul rand. ANPC a avut initiativa transpunerii directivei europene in legislatia nationala si Autoritatea a devenit un fel de purtatot de cuvant al clientilor”, explica Cezar Gusu.

El mentioneaza ca s-a produs, foarte usor, o confuzie intre obiectivul ordonantei, acela de a promova o transparenta a costurilor, si dorinta clientilor de a li se reduce automat costul creditarii. Pe de alta parte, numerosi clienti ai bancilor sunt hotarati sa mearga in instanta pentru a da in judecata unele institutii de credit care au clauze abuzive privind comisioanele in contractele de credit.

“Din punct de vedere al comisioanelor, lucrurile sunt rezolvate pentru ca ordonanta opreste abuzurile si clarifica foarte clar ce comisioane poate percepe banca si ce comisioane nu sunt in concordanta cu actul normativ”, explica reprezentantul Bostina si Asociatii.

Cea mai mediatizata discutie se refera la comisionul de risc pe care il percepeau unele banci, dar care nu mai este legal din puncte de vedere al OUG 50. Institutiile de credit care aveau inclus in contracte si comisionul de risc au incercat sa il redenumeasca in comision de administrare, desi ordonanta prevede ca acest lucru nu este posibil. "E foarte adevarat ca acest comision de risc poate fi clasificat drept o dobanda ascunsa. Unele banci au introdus in contracte, inca de la inceput, si un comision de administrare, dar altele au doar comisionul de risc si acum ordonanta nu le permite sa il redenumeasca", explica Gusu.

Cezar Gusu se astepta sa apara amendamente la OUG 50 (n.r. - Comisia Economica din cadrul Camerei Deputatilor a aprobat aproximativ 90 de amendamente) si este de parere ca nu vor aparea in urmatoarele luni decizii ale instantelor pe aceasta tema din cauza ca procedurile judiciare de durata isi vor spune cuvantul.

De asemenea, avocatul de la Bostina si Asociatii atrage atentia si asupra costurilor importante pe care clientii le-ar putea suporta in cazul in care pierd procesul cu banca. "Toata lumea vorbeste despre cat pierd bancile, dar clientii trebuie sa fie atenti si la cat de mari sunt cheltuielile ce le pot suporta cand deciziile irevocabile ale instantelor le sunt nefavorabile", subliniaza Cezar Gusu.

Nemultumiti de decizia Comisiei Economice din Camera Deputatilor de a aproba mai multe amendamente la OUG 50/2010 privind creditele, clientii bancilor au luat decizia de a merge chiar si la sediile partidelor politice pentru a depune cate o scrisoare in care cer mentinerea Ordonantei in forma initiala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri