Clientii nemultumiti ai mai multor banci din Romania au adresat o scrisoare lui Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, in care ii solicita acestuia sa manifeste echidistanta in problematica OUG 50/2010 care reglementeaza creditele. Wall-Street prezinta continutul acestei scrisori.
"Stimate domnule Jeffrey Franks,

Aceasta scrisoare deschisa va este adresata de reprezentantii clientilor nemultumiti ai mai multor banci din Romania. Asa cum ati aflat suntem organizati in grupuri pe internet si sustinem in mod voluntar interesele oricarui cetatean roman care reclama abuzurile din contractele cu bancile. Daca la inceputul demersului nostru eram cateva zeci, numarul nostru a crescut de la zi la zi si creste de la ora la ora, astfel ca acum suntem cateva zeci de mii de romani care au descoperit si reclama nenumaratele abuzuri din contractele cu unele banci. O parte dintre noi ne-am inscris deja in procese colective, in incercarea de a ne gasi dreptatea in justitie.

Din informatii, ce pot fi usor verificate, se stie ca sunt 4.5 milioane de romani care au luat credite de la banci. Acum descoperim cu stupefactie ca foarte multe dintre aceste contracte de credit contin clauze abuzive. Va intrebati, poate, de ce acum? Deoarece Ordonanta 50/2010 ne-a ajutat sa vedem abuzurile din contractele bancare. Acest act normativ vine sa consolideze legislatia anterioara in materie de protectie a consumatorului de produse bancare, legi ignorate de catre banci pana in prezent.

Asa cum reiese din mai multe cercetari sociologice, pe durata indelungatei colaborari dintre Romania si FMI, cetatenii acestei tari nu au suspectat nicio clipa institutia financiara pe care o reprezentati ca nu ar fi impartiala si ca ar urmari altceva decat dezvoltarea economica a tarii noastre.

Tocmai de aceea, in spiritul bunei credinte de care suntem convinsi ca dati dovada, va rugam insistent sa manifestati echidistanta in problematica OUG 50/2010 si sa sustineti interesul clientilor bancilor, cu aceeasi promptitudine cu care v-ati situat de partea institutiilor financiar-bancare. In acest sens, va solicitam respectuos o intalnire de lucru cu reprezentantii clientilor bancilor din Romania, pentru a cunoaste realitatea relatiei banca-client.

Pierderile financiare ale clientilor bancari nu sunt “potentiale”, stimate domnule Franks! Sunt bani pe care bancile i-au luat in mod total abuziv de la romani, ani la rand, prin comisioane inventate si dobanzi de cateva ori mai mari decat in oricare alta tara din UE. Totodata va solicitam, stimate domnule Franks, sa faceti o comparatie intre profiturile raportate de banci si pierderile provocate romanilor de clauzele contractuale abuzive.

Haideti sa aflam impreuna care sunt costurile neaplicarii OUG50/2010, decat costurile aplicarii acesteia. Dupa aceasta analiza putem vorbi despre cauzele si efectele emiterii unui asemenea act normativ.

Pana atunci insa, va informam ca dorim ca bancile sa ne trateze si pe noi, romanii, ca pe orice alt cetatean al UE: cu RESPECT!

Dorim sa subliniem faptul ca nu tot sistemul bancar din Romania ar avea de pierdut prin aplicarea OUG 50, ci doar cateva banci, astfel incat nu se poate sustine ideea ca aplicarea OUG50 ar destabiliza intregul sistemul bancar din Romania.

Chiar si bancile care au introdus clauze abuzive la unele tipuri de contracte, care sunt subiectul nemultumirii noastre, nu sunt afectate in totalitate in ceea ce inseamna cifra de afaceri si implicit profit ci doar pe tipurile de contracte care contin clauze abuzive, care reprezinta doar un anumit procent din totalul contractelor incheiate.

Nu este normal ca o parte din cetatenii unei tari sa nu beneficieze pe perioade lungi de timp (in multe cazuri chiar si zeci de ani) de beneficiile aplicarii unei legi, de care alti cetateni beneficiaza. Acest lucru ar duce la scindarea societatii, la cresterea tensiunilor sociale si la compromiterea statului de drept."

Nota: Aceasta scrisoare a fost primita de redactia wall-street.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri