Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in a doua parte a sedintei, iar cotatiile au avansat pana la un maxim de 4,2990 lei/euro, pe fondul cererii de valuta din partea bancilor comerciale, care isi constituie in aceasta perioada provizioane pentru creditele in valuta, potrivit dealerilor.
In jurul orei 16:30, schimburile se realizau la 4,2965 - 4,2975 lei/euro, peste paritatea din acelasi moment al sesiunii precedente, cand transferurile se perfectau in jurul nivelului de 4,2930 lei/euro, informeaza Mediafax.

La deschidere, bancile afisau cotatii de 4,2880 - 4,2900 lei/euro, iar primele tranzactii au coborat cursul pana la 4,2850 - 4,2860 lei/euro.

Ulterior, cursul s-a intors pe crestere, iar deprecierea leului a fost explicata de dealeri prin cererea mai ridicate pentru euro din partea bancilor comerciale, care isi constituie in aceasta perioada provizioane pentru creditele in valuta.

La jumatatea sesiunii euro era cotat la 4,2915 - 4,2925 lei, iar in a doua parte a zilei rata de schimb a atins un maxim de 4,2990 lei/euro.

In regiune sentimentul este mixt, in conditiile in care zlotul se apreciaza cu 0,35% in raport cu euro, iar forintul se depreciaza cu 0,5% fata de moneda unica. Jucatorii au iesit de pe forint, dupa ce S&P a confirmat ratingul Ungariei la nivelul "BBB-", dar cu perspectiva negativa, si au intrat pe zlot.

Dolarul a continuat sa se depercieze pe pietele internationale, in contextul in care analistii si piata anticipeaza ca Fed va anunta miercuri un program important de achizitii de active din piata, de circa 500 de miliarde de dolari. Practic, banca centrala americana va tipari bani pentru a cumpara active si a reduce costurile de credit. Federal Reserve va anunta miercuri rezultatul unei sedinte de doua zile a consiliului de politica monetara.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat un curs oficial de 4,2920 lei/euro, cu 0,72 bani mai mare decat cel de marti, de 4,2848 lei/euro. Leul s-a apreciat in schimb in raport cu moneda americana, iar banca centrala a afisat o paritate de referinta de 3,0543 lei/dolari, in scadere cu 1,33 bani fata de cea de marti, de 3,0676 lei/dolar.

Pe piata monetara, dobanzile pentru depozitele cu scadenta la o zi au crescut de la 3,74 - 4,24% la 4,44 - 4,94%, in timp ce ratele pentru plasamentele la o saptamana au urcat de la 4,23 - 4,73% la 4,5 - 5%. Dealerii au spus ca majorarea dobanzilor are ca principala cauza atragerea de lichiditati de catre Ministerul Finantelor Publice, prin intermediul unei banci comerciale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri