Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat Norma privind prospectul schemei de pensii facultative, prin intermediul careia, participantii la sistemul de pensii private vor putea accesa informatii mai clare si mai bine structurate privind continutul prospectului schemei de pensii facultative, a anuntat comisia.
Astfel, noile prevederi faciliteaza comparatiile intre diferitele fonduri de pensii facultative, in urma carora participantii vor putea alege fondul cel mai potrivit interesului propriu. Noua norma abroga Norma nr. 28/2007 privind prospectul schemei de pensii facultative.

Prezentul act normativ reglementeaza procesul de autorizare si continutul prospectului schemei de pensii facultative, precum si procedura de avizare a modificarilor acestuia. Noua norma structureaza continutul prospectului schemei de pensii facultative in doua parti: prospectul detaliat si prospectul simplificat. Totodata, actul normativ aduce o serie de modificari si completari importante la: procedura si documentele necesare autorizarii; procedura si etapele de modificare ale prospectului schemei de pensii facultative; procedura de informare si solicitare a acordului participantilor cu privire la modificarea prospectului schemei de pensii facultative; procedura de publicare si republicare a prospectului schemei de pensii private.

Prospectul simplificat prezinta pe scurt caracteristicile schemei de pensii si vine in sprijinul participantilor si al potentialilor participanti la un fond de pensii facultative prin intelegerea mai facila a elementelor esentiale ale prospectului. Prospectul simplificat este oferit potentialului participant inainte de semnarea actului individual de aderare. Totodata, in cadrul prospectului simplificat, administratorul are obligatia de a mentiona faptul ca participantul primeste la cerere si in mod gratuit prospectul integral al schemei de pensii.

Prospectul detaliat pastreaza in cea mai mare parte continutul prospectului schemei de pensii facultative stabilit prin Norma nr. 28/2007, dar structura acestuia a fost modificata prin regruparea informatiilor pe anumite categorii. In cadrul continutului prospectului detaliat al schemei de pensii facultative au fost introduse prevederi noi care trateaza situatiile de suspendare, modificare si incetare a platii contributiilor la un fond de pensii facultative.

Noul act normativ elimina obligativitatea atasarii contractului de administrare la prospectul schemei de pensii facultative, avand in vedere faptul ca o parte din termenii acestuia se regasesc in continutul prospectului detaliat. Participantii interesati pot avea acces atat la contractul de administrare, cat si la contractul de societate civila pe pagina proprie de internet a administratorului.

Prospectul simplificat si prospectul detaliat formeaza, impreuna, prospectul schemei de pensii facultative. CSSPP adopta o singura decizie de autorizare a prospectului, sau un singur aviz de modificare, dupa caz.

Conform dispozitiilor normei, administratorii fondurilor de pensii facultative vor avea la dispozitie un termen de 6 luni pentru modificarea prospectelor, in conformitate cu prevederile noului act normativ.

Norma privind prospectul schemei de pensii facultative, elaborata in aplicarea Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila pe site-ul csspp.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri