Romania si Bulgaria sunt cele mai vulnerabile state din regiune la criza datoriilor de la periferia zonei euro, insa recuperarea economica a Europei Centrale si de Est (ECE) per ansamblu nu este pusa in pericol de evolutia din uniunea monetara, se arata intr-un raport al grupului italian UniCredit.
Bulgaria se confrunta cu cele mai mari riscuri, urmata la distanta de Romania, considera analistii UniCredit, in timp ce majoritatea tarilor din ECE sunt bine protejate de evenimentele de la periferia uniunii monetare, potrivit Mediafax.

Problemele din zona euro ar putea afecta statele din regiunea ECE pe trei canale, se arata in raport, respectiv cererea externa, fluxurile financiare si aderarea la zona euro.

Intrucat doar o mica parte din exporturile tarilor din ECE sunt destinate statelor de la periferia zonei euro, criza acestora ar putea cu greu deraia recupererea industriei si exporturilor in regiune. Bulgaria este singurul dintre statele Europei Centrale si de Est in care exporturile catre periferia zonei euro le depasesc pe cele catre Germania, reflectand legaturile stranse cu Grecia. Romania urmeaza Bulgariei, insa la distanta de aceasta, se arata in raport.

In privinta fluxurilor financiare si a riscului retragerii acestora de catre institutiile de credit din tarile de la marginea zonei euro, exista anumite zone de risc, concentrate mai ales in jurul Greciei. Romania are a doua mare expunere fata de bancile elene, respectiv 13,7% , dupa Turcia (17,6%). Toate statele din ECE, cu exceptia Turciei, au inregistrat iesiri de fonduri. Riscurile generate de Spania si Portugalia sunt mai reduse, se arata in raport.

Ultimul canal de contagiune a crizei din zona euro este reprezentat de posibilitatea unei intarzieri a extinderii uniunii monetare si aderarii statelor la mecanismul ratelor de schimb (ERM II). Uniunea Europeana va fi in mod cert mai dura cu noii candidati, noteaza analistii UniCredit.

Deficitele bugetare din regiune continua sa fie consolidate dar, pe ansamblu, raman peste nivelul din alte regiuni emergente. Astfel, deficitul bugetar mediu in ECE a coborat de la 7% anul trecut la 5,4% anul acesta si la 4,7% in 2011. Datoria publica va continua sa creasca dar va ramane la mai putin de 40% din PIB.

Turcia a avut cele mai bune performante in privinta deficitului bugetar din regiune. Analistii grupului italian se asteapta ca si Romania si Ucraina sa se indrepte in directia potrivita in privinta deficitului atata timp cat mentin acordurile cu Fondul Monetar International.

UniCredit recomanda transferul investitiilor din obligatiuni in lei catre eurobonduri romanesti, aceastea fiind mai ieftine decat titlurile in moneda locala. Situatia este valabila la nivelul intregii regiuni, eurobondurile fiind mai atractive in termeni valorici decat instrumentele financiare in moneda loala.

Totodata, din cauza unor incertitudini legate de finantarea externa si riscurile legate de situatia fiscala, leul nu este pregatit pentru o apreciere sustenabila, apreciaza specialistii bancii, si va fluctua in jurul valorii actuale de 4,3 lei pentru un euro. O apreciere usoara ar putea avea loc spre sfarsitul anului urmator, pana la 4,2 lei.

UniCredit a mentinut prognoza privind contractia economiei cu 2,5% (excluzand impactul inflatiei) pentru acest an, urmata de un avans de 1,7% anul urmator si 3,4% pentru 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri