La sfarsitul semestrului II din 2010, un numar de peste 5,1 milioane de persoane participau la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), in timp ce valoarea activelor nete a depasit un miliard de euro, a anuntat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
"In contextul unui an de criza, in 2010 sistemul de pensii private a inregistrat o evolutie constanta si solida a numarului de participanti si a valorii activelor. In fiecare luna a anului trecut au avut loc noi aderari in sistem. Totodata, anul trecut a fost caracterizat de reglaje fine ale sistemului de pensii private, atat din punct de vedere al legislatiei secundare, al mecanismelor de supraveghere si control precum si din prisma imbunatatirii transparentei si informarii", se arata in comunicatul Comisiei.

Comparativ cu decembrie 2009, numarul participantilor a crescut cu 5,6%, iar fata de semestrul I din 2010 cu 2,6 %. Raportat la noiembrie 2010, cresterea a fost de 0,6%.

Valoarea activelor nete aferente celor 9 fonduri de pensii administrate privat a fost de 4.331,9 milioane lei (peste 1 miliard euro), in crestere cu 81,7% fata de decembrie 2009 si cu 28,2% fata de iunie 2010. Avansul activelor nete in decembrie 2010, comparativ cu luna noiembrie 2010, a fost de 4,3%.

"Sistemul pensiilor private din Romania a fost consolidat pe parcursul anului 2010 printr-un proces continuu de completare si perfectionare a cadrului legislativ secundar dupa cele mai moderne metode internationale din domeniu. Prin noile reglementari si proiecte legislative, CSSPP a urmarit permiterea functionarii in conditii optime a fondurilor de pensii, asigurarea protectiei participantilor si evitarea efectelor negative ale crizei economice mondiale", se mai arata in comunicat.

In decembrie 2010, 59% dintre participanti aveau varsta de pana in 35 ani si 41% varsta de peste 35 de ani. Pe gen, structura a fost urmatoarea: 52% erau barbati si 48% femei. Daca in cazul structurii pe gen nu au fost modificari de ponderi pe parcursul anului trecut, in cazul structurii pe varsta, ponderea inregistrata de categoria persoanelor de peste 35 ani a crescut de la 38%, in decembrie 2009, la 41% in decembrie 2010.

Pastrand tendinta remarcata in perioada anterioara, de la inceputul functionarii sistemului, numarul conturilor goale in Pilonul II a continuat sa scada constant reprezentand, in decembrie 2010, 5,49% din total. Scaderea a fost de 18% fata de decembrie 2009 si de 7,9% comparativ cu iunie 2010. Raportat la prima luna de colectare a contributiilor in sistem, respectiv mai 2008, scaderea a fost de 70%.

In conditiile unei cote de contributie de 2,5% din venitul brut realizat, incepand din martie a.c., in luna decembrie 2010 au fost virate catre fondurile de pensii administrate privat 132 milioane lei (31 milioane euro), in scadere cu 2% comparativ cu luna precedenta, dar in crestere cu 24% fata de 2009.

In semestrul II al anului 2010, ca si pe parcursul intregului an 2009, structura portofoliilor fondurilor de pensii administrate privat a fost caracterizata de investitii cu preponderenta in instrumente cu venit fix. Astfel, la sfarsitul semestrului II din 2010, aproximativ 86,3% din activele fondurilor de pensii administrate privat erau plasate in tara, iar restul de 13,7% reprezentau investitii externe.

La sfarsitul anului trecut, erau active noua fonduri de pensii administrate privat: Alico, Aripi, AZT Viitorul Tau, BCR, BRD, Eureko, ING, Pensia Viva si Vital.



Citeste si: Ce randamente au inregistrat fondurile de pensii in 2010



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri