O companie de asigurari din Top 3 a fost obligata in 2010 de Instanta sa acorde despagubiri in valoare de peste 500.000 de euro pe o polita RCA pentru vatamari corporale unei femei in urma unui accident auto, a spus Daniela Grigore, responsabil asigurari auto in cadrul UNSAR.
Accidentul auto s-a produs in anul 2008 in orasul Cluj, iar victima, pasager pe locul din dreapta, a ramas cu un grad ridicat de invaliditate. In aceste conditii, Instanta a obligat asiguratorul soferului sa plateasca daune morale in valoare de 300.000 de euro si 150.000 euro daune materiale, plus o renta lunara viagera de aproximativ 1.100- 1.200 euro.

“Indiferent daca s-au aflat in masina care a provocat accidentul auto sau nu, victimele pot solicita despagubiri morale de la asiguratorul soferului vinovat pe baza politei RCA”, a precizat responsabilul de segmentul de asigurari auto in cadrul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si fost membru al Comitetului Director al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), la un seminar pe teme de asigurari.

Limita maxima de despagubire la politele RCA a crescut

Daniela Grigore a precizat, de asemenea, ca limita maxima a valorii daunelor, atat materiale cat si cele morale, in cazul asigurarilor de raspundere civila auto a sporit de la an la an. Astfel, limitele de despagubire la politele RCA pentru pagube materiale a ajuns la 500.000 euro in 2010, iar in acest an a urcat la 750.000 euro. Pentru 2012 aceasta va fi de 1 milion euro. In cazul vatamarilor corporale, limita stabilita a fost de 2,5 milioane euro in 2010, in timp ce in 2011 a atinge valoarea de 3,5 milioane euro si pentru 2010, 5 milioane euro.

Intr-un alt caz, judecat in Romania, un asigurator strain a acordat o despagubire, reprezentand daune materiale si morale, unui roman in valoare de peste 800.000 de euro. Accidentul auto s-a produs in Polonia, unde masina condusa de acesta a fost lovita de o alta asigurata in Suedia cu o polita "carte verde" (RCA). Victima s-a ales cu paralizie totala, iar dupa o perioada de 10 ani de procese familia acesteia a obtinut in Instanta limita maxima pentru asigurarea RCA in Suedia, a comentat Liviu Stoicescu, directorul Biroului de Asigurari Auto din Romania (BAAR).

Astfel, despagubiri pentru vatamari corporale si deces in cazul unui accident auto se pot obtine in urma negocierii cu asiguratorul RCA sau in Instanta, de la soferul vinovat.

Despagubiri totale de 1,5 miliarde lei, in 2009


La nivel centralizat pe baza informatiilor oferite de memebrii UNSAR, in perioada anului 2009 au fost achitate despagubiri in cazul a 675 dosare, din care un numar de 182 rezolvate pe cale amiabila, iar 493 in Instanta, dar preponderent din anii anteriori, deoarece un proces de despagubire atinge si 10 ani. La nivelul sumelor achitate efectiv, in cazul celor rezolvate pe cale amiabila aceasta a fost in medie de 17% din suma solicitata, iar pentru Instanta s-a ajuns chiar la 33% din suma.

In valori absolute, in 2009 s-au platit despagubiri totale de 1,5 miliarde lei, iar din aceasta suma 35 de milioane de lei o reprezinta indemnizatiile platite efectiv pentru vatamari corporale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri