Pierderile din sistemul bancar aproape s-au dublat anul trecut, la 1,98 miliarde lei, provenind de la 22 de institutii de credit, iar celelalte 20 de banci au insumat castiguri de 1,68 miliarde de lei, sub profitul cumulat din 2009, potrivit Mediafax.
Primele cinci banci dupa castigurile realizate au cumulat un profit de peste un miliard de lei, aproape jumatate fiind realizat de BRD, care a raportat cel mai mare rezultat din sistem, de 500 de milioane lei.

Potrivit unor surse bancare, pe pozitia a doua se plaseaza Raiffeisen Bank, cu un castig de aproape 300 de milioane lei.

Surse din actionariatul BCR au declarat ca banca a realizat anul trecut un profit net preliminat de 100 - 105 milioane lei.

Sistemul bancar a incheiat anul trecut, pentru prima data din 1999, cu o pierdere neta de 304 milioane lei.

Potrivit datelor finale centralizate de BNR, sistemul bancar a inregistrat in 2009 un profit net de 815 de milioane lei (200 de milioane euro), in conditiile in care 22 de institutii de credit au incheiat exercitiul financiar pe plus, iar 20 de banci au raportat pierderi.

Rezultatul sistemului bancar din 2009 a fost de 5,7 ori mai redus decat valoare record a profiturilor cumulate din 2008, de 4,4 miliarde de lei , in contextul in care valoarea provizioanelor constituite aproape s-a dublat.

Bancile profitabile in 2009 au cumulat un castig net de peste 2 miliarde de lei, iar pierderile din sistem s-au cifrat la mai mult de un miliard de lei.

Activele nete ale sistemului bancar
au avansat anul trecut cu 3,53%, la 341,8 miliarde lei, in conditiile in care s-au inregistrat cresteri numai pe partea de tranzactii si investitii in titluri, al caror sold s-a majorat cu 44%, la 53,1 miliarde lei.

Provizioanele constituite de banci au avansat anul trecut cu 57% la 23,5 miliarde lei, in timp ce creditele scoase in afara bilantului si urmarite in continuare s-au cifrat la 2,43 milliarde lei, similar cu nivelul din 2009.

Creditele externalizate de banci au coborat de la 23,8 miliarde lei in 2008, la 4 miliarde lei in 2009 si la 2 miliarde lei in decembrie anul trecut.

Capitalurile sociale si de dotare cumuleaza 16,9 miliarde lei, cu 17,8% peste nivelul din 2009, dar totalul capitalurilor proprii a crescut cu numai 1,3%, la 29,63 miliarde lei.

Rata medie de solvabilitate la finele anului trecut s-a plasat la 14,66%, semnificativ peste limita practicata de BNR in ultimii doi ani, de 10%.

Cum comentati? Credeti ca pierderile din sistemul bancar reprezinta un semnal de alarma?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri