Proprietarii de locuinte care nu au incheiat o asigurare obligatorie sau facultativa pana la 15 ianuarie anul curent, intra sub incidenta legii 260/2008 si pot fi amendati, in ciuda faptului ca autoritatile au anuntat amanarea aplicarii amenzilor.
Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a difuzat pe 15 decembrie 2010 o informare de presa in care se preciza ca termenul limita de incheiere a unei polite obligatorii a fost avansat de la 15 iulie 2011, fata de 15 ianuarie cum era initial prevazut.

"In conformitate cu prevederile art. 35 din Legea 260/2008, obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte decurge de la un an de la inceperea emiterii politelor. Intrucat politele de asigurare a locuintelor au inceput sa fie emise in 15 iulie 2010, termenul limita de incheiere a acestora, conform art. 35 din Legea 260/2008, este 15 iulie 2011", se preciza in comunicatul MAI.

Totusi, informarea de presa emisa de MAI nu are valoare juridica, aceasta nefiind sustinuta de o modificare legislativa. In aceste conditii, proprietarii care nu si-au incheiat o polita obligatorie sau facultativa sunt pasibili de amenda, cuprinsa intre 100 si 500 de lei.

Confuzia creata a indus ideea in randul proprietarilor de locuinte ca asigurarile nu mai sunt obligatorii pana la vara, dar Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor este in vigoare si produce efecte.

„Daca in primavara vom asista la fenomene de inundatii si alunecari de teren care vor avea ca urmari daune materiale la locuinte cu siguranta un numar mare de proprietari vor fi surprinsi neasigurati si nu vor beneficia de indemnizatii de despagubire nici de la asiguratori si mai cu seama nici de la stat. Se va invoca tot de catre autoritatile statului ca a existat suficient timp pentru incheierea asigurarii”, a spus directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea (foto).

El a explicat ca, pana in prezent, primarii nu au aplicat amenzi proprietarilor de locuinte care nu au incheiat asigurare obligatorie, deoarece PAID nu a furnizat catre autoritatile locale lista cu cei asigurati obligatoriu la momentul actual. Chiar si cei care au o asigurare facultativa pot primi, astfel, somatii de asigurare obligatorie a locuintei.

Aceasta situatie este, la randul sau, consecinta modificarii Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor prin Legea 248/2010, care insera prevederea conform careia nu intra sub incidenta obligativitatii persoanele fizice si juridice care si-au incheiat deja o asigurare facultativa a locuintelor si care acopera toate riscurile vizate prin asigurarea obligatorie, adica riscul de cutremur, alunecari de teren si inundatii.

"Singura cheie a succesului intr-un astfel de program il reprezinta gradul de cuprindere in asigurare, care trebuie sa fie un trend permanent crescator si care reprezinta singura cale de mentinere a protectiei reale prin reasigurare", a declarat presedintele PAID.

Principalul efect al adoptarii Legii 248/2010 a fost acela de a aseza PAID-ul si societatile de asigurare in situatie de concurenta.

"Prin aducerea intr-o lege obligatorie a contractului facultativ si amanarea aplicarii amenzilor, PAID a fost aruncat in competitie cu ceilalti asiguratori, adica se opune un produs unic reglementat prin lege la nivel national, cu zeci de produse facultative care mai de care mai atractive si care pot fi modificate de la o zi la alta. Rezulta o strangulare a ritmului de vanzare si consecinta imediata este ca gradul de cuprindere in asigurare obligatorie asumat, parte integranta din Programul Roman de Asigurare la Catastrofe, in primul an nu va fi realizat", spune Marius Bulugea.

Companiile membre PAID sunt Astra Asigurari, Groupama Asigurari, Clal Romania, Uniqa Asigurari, City Insurance, Certasig, Ardaf, Generali Asigurari, Carpatica Asig, EuroIns Romania, Grawe Romania Asigurare, Credit Europe Asigurari si ABC Asigurari.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri