Grupul BCR a avut anul trecut un profit net dupa impozitare si interesele minoritare de 465 milioane de lei, in scadere cu 46,7% fata de 2009, cel mai redus castig inregistrat dupa privatizarea bancii, si a raportat pierderi de 29,5 milioane de lei in trimestrul al patrulea.

In primele noua luni ale anului trecut, grupul BCR a raportat un profit net consolidat dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 494,5 milioane lei, potrivit Mediafax.

Potrivit datelor de pe site-ul institutiei, profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a avansat treptat de la 649,9 milioane de lei in 2005 la nivelul record de 2,03 miliarde de lei in 2008. Castigul net al grupului BCR a scazut la 871,7 milioane de lei in 2009.

Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare a scazut anul trecut in principal din cauza "nivelului inca ridicat de provizionare si a diminuarii venitului net", potrivit unui comunicat transmis de institutia de credit.

Grupul BCR a obtinut anul trecut un profit operational de 2,85 miliarde de lei, in scadere cu 12,5% fata de 2009, ca urmare a reducerii venitului operational si in pofida eficientei sporite.

Venitul operational net al grupului a scazut anul trecut de la 4,97 miliarde de lei la 4,52 miliarde de lei, in principal din cauza diminuarii ratelor dobanzilor.

"Principalul factor al acestui declin (al venitului operational - n.r.) l-a constituit diminuarea ratelor dobanzilor avand ca efect reducerea venitului din dobanzi cu 21,8%, la 6,91 miliarde de lei, sub presiunea suplimentara a reducerii cererii eligibile de credite si a cresterii concurentei pentru afaceri de calitate", potrivit comunicatului institutiei.

Veniturile nete din dobanzi ale grupului BCR au scazut anul trecut cu 2,3%, la 3,75 miliarde de lei, iar veniturile nete din speze si comisioane s-au diminuat cu 34,4%, la 464,4 milioane de lei.

Si rezultatul net din tranzactionare a scazut cu 26,6% fata de anul 2009, la 311,1 milioane de lei, rezultatul record din 2009 al tranzactiilor cu instrumente cu venit fix revenind la nivel normal. BCR este in continuare cel mai important jucator pe pietele primara si secundara de obligatiuni si bonuri de Trezorerie.

Pe de alta parte, cheltuielile operationale s-au diminuat de la 1,7 miliarde de lei in 2009 la 1,67 miliarde lei anul trecut, ca rezultat al cresterii continue a eficientei si productivitatii, care a contrabalansat majorarea TVA.

"BCR si-a ajustat provizionarea riscurilor in mod adecvat la conditiile inca dificile ale pietei. Povara creditelor neperformante este in continuare semnificativa, desi rata formarii acestora s-a aplatizat in ultimele luni ca rezultat al scaderii ratelor dobanzilor, al relativei stabilitati a monedei nationale si al reducerii provizioanelor pentru creditele negarantate", arata grupul financiar.

Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru imprumuturi si avansuri a totalizat 1,99 miliarde de lei, in scadere cu 12,5% fata de 2009, si a evoluat conform asteptarilor, deoarece in special segmentul IMM a continuat sa resimta constrangeri ale fluxului de numerar, lichiditatii si profitabilitatii, iar programul de austeritate impus de Guvern a afectat inevitabil nivelul venitului familial si comportamentul consumatorilor, precum si cererea eligibila de credite retail.

Ponderea creditelor neperformante in total portofoliu a avansat de la 13,1% la finele anului 2009 la 16,8% in decembrie 2010, iar grupul BCR noteaza ca are o rata confortabila de acoperire a creditelor neperformante, de 127,4% (prin garantii si provizioane).

Rata de adecvare a capitalului de rang unu si doi s-a situat la sfarsitul anului 2010 la 12,8% potrivit RAS, si 17,1% calculata in IFRS.
In ceea ce priveste banca, activele totale ale BCR au crescut anul trecut cu 8,4%, la 69,92 miliarde de lei. BCR si-a consolidat pozitia de lider de piata dupa active, cu o cota de piata de 19,8% fata de 19% in 2009.

Volumul total al portofoliului de credite acordate clientilor (inainte de provizioane si potrivit IFRS) a crescut cu 4,5%, la 48,6 miliarde de lei.

"In ultimul an BCR si-a majorat usor cota de piata pe creditare generala la circa 22,2%, datorita performantei bune pe segmentul creditarii corporate concretizata in imbunatatirea pozitiei pe acest segment (majorare cu 1,2 punct procentual a cotei de piata) si a unei usoare cresteri a creditarii imobiliare (+0,2 puncte a cotei de piata fata de anul anterior)", potrivit comunicatului.

Banca si-a majorat portofoliul de depozitele atrase de la clienti cu 4,1% fata de anul 2009, la 37,29 miliarde de lei, pe fondul unei cresteri sporite a plasamentelor pe ambele segmente principale de clienti (cu 3,4% pe segmentul corporate si cu 4,3% la depozitele retail).

BCR a extins reteaua de sucursale cu sapte unitati anul trecut, la 668 de unitati de retail.

Banca a extins in continuare reteaua de ATM-uri, cu 165 noi bancomate, ajungand la 2.266 ATM-uri, precum si numarul de POS-uri, la 17.799 unitati la 31 decembrie 2010.

Datele financiare prezentate sunt consolidate si neauditate si sunt calculate in conformitate cu standardele internationale de contabilitate, IFRS.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri